Vejce

Došla vejce!

Potřebujete v receptu nahradit vejce? Většinou to není problém.

Například 1 sáček instantního droždí rozpuštěný v ¼ sklenice horké vody nahradí 2 vejce. Stejně tak 2 vejce nahradí 1 prášek do pečiva (bez mouky) – ten smíchejte s 1 lžící vody, 1 lžící octa nebo ½ lžící oleje a ½ lžící vody.

Bílek vs. žloutek

V mnoha receptech se používá buď bílek, nebo žloutek, ale ne celé vajíčko. Co uděláte se zbytkem? Žloutky můžete dát do skleničky, zalít olejem a zamrazit. Po rozmrazení žloutky můžete zpracovat jakýmkoliv běžným způsobem. Zůstanou-li vám nenašlehané bílky, můžete je uchovat v uzavřené nádobě v lednici. Pak je zavařte do polévky, zapečte do nákypu nebo použijte na moučníky a cukroví  (bílkové chlebíčky, laskonky, kokosky...).

 

Perfektní sníh

Nejrozšířenější trik pro snazší vyšlehání bílků – špetka soli před šleháním. Znáte? Anebo raději jen vytáhněte vejce z lednice o něco dřív. Pokud bílky nebudou stačit, přidejte lžičku teplé vody nebo trochu citronové šťávy a rázem bude sněhu víc.

 

Více žloutku na potření

Rozšlehaný žloutek použijte na potření. Nastavit jej můžete kapkou mléka.

Další příspěvky
Jen vám chceme připomenout, že náš web používá cookies. Pokud si jejich nastavení nezměníte, bereme to jako souhlas s jejich užíváním. Přenastavit je samozřejmě můžete kdykoliv. Další informace
x