Droždí - kvasinky - jsou mikroskopické houby, které se vyrábí postupným pomnožováním na živném médiu, které se skládá z melasy (vedlejší produkt při výrobě cukru) doplněné o nezbytné výživové látky.
Kvasinková buňka ve svém organismu lepek netvoří a neobsahuje jej žádná z použitých surovin. V konečném stádiu výroby je nutno z tzv. drožďového mléka (což je droždí v tekuté formě) odstranit vodu a převést výrobek do pevné konzistence. Toto se děje na vakuových filtrech, kde se jako filtrační vrstvy používá škrob. Tento je pochopitelně zdrojem obav celiaků, jelikož se v zanedbatelném množství může (a skutečně dostává) do finálního výrobku. Při výrobě droždí Noli, Fala a Vivo se však používá výhradně škrob bramborový, čímž je riziko jakékoliv přítomnosti lepku v droždí vyloučeno.
U instantního droždí, které má asi třikrát větší obsah sušiny než droždí lisované, není u sušení použita žádná pomocná látka, která by mohla lepek obsahovat.
Čerstvé pekařské droždí Noli, Fala, Vivo a sušené droždí Saf-instant a Viva pizza jsou přirozeně bezlepková. Bez obav je proto můžete zařadit do svého jídelníčku.