Domácí kynuté pečivo patří odjakživa mezi vyhledávané pochoutky a jeho příprava není žádná věda. To, co bravurně zvládaly naše babičky, dokážou dnes i jejich vnučky. Nevíte, jak na to? My vás to naučíme! Sbohem prášku do pečiva, teď je na řadě droždí!
Podle receptu odvažte mouku, prosejte ji do větší mísy a promíchejte se solí (pokud je v receptu). Kynuté těsto pak můžete připravovat 3 způsoby:
Mléko nebo vodu přidávejte postupně, abyste těsto „nepřelili“. Pokaždé ji důkladně zapracujte. Vařečkou těsto podebírejte a vhánějte vzduch, dokud se nezačnou tvořit bubliny. Těsto musí být hladké, lesklé a nesmí se lepit k míse nebo válu. Nakonec jej poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou, aby si udrželo teplo, a nechte při pokojové teplotě vykynout. Těsto můžete dát kynout také do mírně vyhřáté trouby na minimum. Během kynutí těsto nejméně dvakrát propracujte, aby se provzdušnilo. Dejte však pozor, aby vám nepřekynulo - nebylo by pak chutné.
Z vykynutého těsta odebírejte kousky, tvarujte je a pokládejte na vymazaný plech, pečicí papír nebo silikonovou podložku. Pokud zdobíte ovocem, dávejte ho na těsto slupkou dolů - moučník se po upečení bude lépe krájet. Pokud používáte formu, plňte ji těstem vždy od středu ke kraji. Těsto u krajů by mělo být vyšší než těsto ve středu formy.
Nechejte výrobky chvíli znovu odpočívat. Až zvětší svůj objem, potřete je vejcem, ať se po upečení hezky lesknou. Poté je vložte do předehřáté trouby.
Troubu nastavte dle receptu, zpravidla na 160-185 °C. Pečte ve vyhřáté troubě zvolna dozlatova a troubu zbytečně neotvírejte.
Pečete-li buchty, nemačkejte je příliš těsně k sobě. Potřebují prostor, jinak půjdou do výšky a než se propečou uvnitř, kraje budou vysušené a tvrdé. U větších kusů zjistíte úroveň propečení vpíchnutím špejle do středu výrobku. Je-li po vytažení suchá, máte upečeno.
Upečené a ještě teplé koláče potřete rozpuštěným máslem, budou nádherně vonět. Nekrájejte je však úplně horké, upečené těsto by se mohlo srazit.
Pokud pečete chléb, ještě horký ho zabalte do utěrky, nechejte vychladnout a uložte do chlebníku. Utěrka bude nasávat přebytečnou vlhkost a chlebník zase zavře pečivo před průvanem, který by ho vysušil.