Než začnete

Pekařské pomůcky od A do Z

A     Alobal - ekonomický pomocník pro snadné pečení všech moučníků ve formě i na plechu, předchází jejich znečištění a někdy i vysypávání.

B     Brousek na nůž - nepostradatelný pomocník v každé domácnosti. Jak říkala už naše babička: "Lépe se hojí pořezání od ostrého nože než od tupého." Ale pozor! Všechny nože doma na brousku nenabrousíte. Nože se zoubky na pečivo odneste raději k odborníkovi.

C     Cukřenka

D     Dortová forma - zpravidla se na dortový korpus používá třené těsto, ale my vás překvapíme i recepty z těsta kynutého.

E     Elektrický hnětač - dnes si v obchodech vyberete z širokého sortimentu a na kynuté těsto se vám bude skutečně hodit. Ušetří vám spoutu práce a času.

F     Forma (bábovka, srnčí hřbet, biskupský chlebíček, chléb, atd.), formička na koblihy, formičky na vykrajování

G     Gelové barvy - speciální cukrářské barvy, které vám pomohou umocnit výsledek vašeho pečení.

H     Hrnek - dobrý pomocník pro všechny, kteří neradi váží.

CH  Chňapka

J     Jedlý papír - na plech jako podklad pro perníky nebo potištěný na zdobení

K     Kuchyňská minutka, kuchyňský robot

L     Lívanečník

M     Mašlovačka na potírání, mísa na zadělávání těsta - plastová nebo skleněná - záleží na vás (Plastová neklouže po stole a těsto se z ní po vykynutí lépe vyklápí, skleněnou mísu je dobré vytřít tukem, než do něj dáte těsto kynout.), miska na kvásek, mixér.

N     Nůž - pomůcka, bez které se neobejde žádná domácnost.

O     Odměrka, ošatka

P     Pečicí papír, pekáč, pekařská karta, peroutka na potírání, plech

R     Rádýlko

S     Síto na mouku, stěrka, stěrka na těsto, struhadlo na citronovou kůru

Š     Šlehací metlička, štětec

T     Tác na servírování, teflonová forma - nemusí se vysypávat, ale je potřeba ji řádně ošetřovat.

U     Utěrka

V     Váha, vál, váleček, vařečka s otvorem na zadělávání těsta

Z     Zástěra

Pokud vás napadají ještě jiné pomůcky, napište nám. Rádi je zde doplníme.

 

 

Vařečku na zadělávání používejte jen a pouze na těsto, aby si dřevo „nenatáhlo“ nežádoucí aroma. Dřevěný vál neumývejte – stačí očistit mouku. Profesionální pekaři k tomu používají např. speciální pekařskou kartu.

A co ingredience?

Droždí - bez něj to nejde

 

  • Dejte na osvědčenou značku. Doporučujeme Noli, Fala nebo Vivo.
  • Zkontrolujte balení a datum použitelnosti.
  • Kvalitní droždí má krémovou barvu, lasturový lom, snadno se drobí a příjemně voní.
  • Droždí nesmí přijít do přímého styku se solí, olejem a tekutinou teplejší více než 40 °C.

Kvásek neboli rozkvas

  • Rozdrobte droždí do 100 ml vlažné tekutiny (nejčastěji do mléka), přidejte jednu lžičku krupicového cukru a počkejte 10 minut, než kvásek vzejde.
  • Vlijte kvásek do důlku v mouce a teprve pak přidejte vejce a nakonec tuk.
  • Nevíte jak na to? Mrkněte na naše video:

Mouka - jakou zvolit?

  • Hladká mouka je na kynutá těsta nejvhodnější. Obsahuje více lepku, který vykynuté těsto dobře podrží. Upečené výrobky jsou jemné, kypré a lehké. Těsto z hladké mouky během kynutí trochu zřídne a povolí se. Při práci proto podsypávejte i podložku. Pokud zaděláváte těsto v míse, podsypávat není třeba.
  • Polohrubá mouka je vhodná pro plněné nebo „bílé“ pečivo. Dobře upravuje hustotu těsta, a proto se s ním pak lépe pracuje.
  • Hrubá mouka je ideální na vařené (knedlíky) nebo smažené (koblihy). Těsto s hrubou moukou během kynutí a odpočívání zhoustne a zpevní.
  • Každou mouku před použitím prosejte - zbavíte ji nečistot, nadlehčíte a povzbudíte k rychlejšímu kynutí.
  • Pro zpestření použijte i jiné druhy mouk. Co třeba žitnou nebo špaldovou?

Péct můžete i z mouk bezlepkových: např. rýžové, pohankové nebo kukuřičné.

Tuk - záruka křehkosti a trvanlivosti

  • Ovlivní vůni a výživnou hodnotu.
  • Musí být vlažný, jinak oslabuje droždí.
  • Přepuštěné máslo dodá těstu krásnou vůni.
  • Rozpuštěné sádlo udrží těsto déle vláčné.
  • Olej nezaručí těstu vůni, ale pružnost ano.
  • Více tuku = těžší těsto.
  • Používejte tuky rostlinné (olej, margarín, ztužený tuk) i živočišné (máslo, sádlo). Můžete je i míchat.

Vejce – dovnitř i ven

  • Vejce dodá přirozenou barvu, vitaminy a minerální látky.
  • Žloutky dají těstu bez tuku kyprost, vláčnost a tučnost.
  • Bílky způsobí rychlejší vysychání těsta. Těsto je s nimi tvrdší, ale má vyšší výživovou hodnotu.
  • Sušené náhrady vajec prosívejte do těsta společně s moukou.
  • Rozšlehaný žloutek použijte na potření. Nastavit jej můžete kapkou mléka.

Před pečením si připravte všechny suroviny na pracovní plochu. Na nic tak nezapomenete a navíc budou mít všechny ingredience stejnou pokojovou teplotu.

Ostatní

  • Sůl vyvažuje nasládlou chuť mouky a zvýrazňuje chuť sladkého pečiva. Navíc pomáhá udržet tvar výrobku. Do sladkých těst dávejte 10 g soli na 1 kg mouky. U slaných těst 20 g.
  • Cukr dávejte do těsta spíše v menším množství. Při použití většího množství se těsto lepí a není nadýchané.
  • Chuť těsta můžete vylepšit citronovou kůrou, muškátovým květem, hřebíčkem, vanilkou či bylinkami. Pečení jejich aroma zvýrazní.