A Alobal - ekonomický pomocník pro snadné pečení všech moučníků ve formě i na plechu, předchází jejich znečištění a někdy i vysypávání.
B Brousek na nůž - nepostradatelný pomocník v každé domácnosti. Jak říkala už naše babička: "Lépe se hojí pořezání od ostrého nože než od tupého." Ale pozor! Všechny nože doma na brousku nenabrousíte. Nože se zoubky na pečivo odneste raději k odborníkovi.
C Cukřenka
D Dortová forma - zpravidla se na dortový korpus používá třené těsto, ale my vás překvapíme i recepty z těsta kynutého.
E Elektrický hnětač - dnes si v obchodech vyberete z širokého sortimentu a na kynuté těsto se vám bude skutečně hodit. Ušetří vám spoutu práce a času.
F Forma (bábovka, srnčí hřbet, biskupský chlebíček, chléb, atd.), formička na koblihy, formičky na vykrajování
G Gelové barvy - speciální cukrářské barvy, které vám pomohou umocnit výsledek vašeho pečení.
H Hrnek - dobrý pomocník pro všechny, kteří neradi váží.
CH Chňapka
J Jedlý papír - na plech jako podklad pro perníky nebo potištěný na zdobení
K Kuchyňská minutka, kuchyňský robot
L Lívanečník
M Mašlovačka na potírání, mísa na zadělávání těsta - plastová nebo skleněná - záleží na vás (Plastová neklouže po stole a těsto se z ní po vykynutí lépe vyklápí, skleněnou mísu je dobré vytřít tukem, než do něj dáte těsto kynout.), miska na kvásek, mixér.
N Nůž - pomůcka, bez které se neobejde žádná domácnost.
O Odměrka, ošatka
P Pečicí papír, pekáč, pekařská karta, peroutka na potírání, plech
R Rádýlko
S Síto na mouku, stěrka, stěrka na těsto, struhadlo na citronovou kůru
Š Šlehací metlička, štětec
T Tác na servírování, teflonová forma - nemusí se vysypávat, ale je potřeba ji řádně ošetřovat.
U Utěrka
V Váha, vál, váleček, vařečka s otvorem na zadělávání těsta
Z Zástěra
Pokud vás napadají ještě jiné pomůcky, napište nám. Rádi je zde doplníme.
Vařečku na zadělávání používejte jen a pouze na těsto, aby si dřevo „nenatáhlo“ nežádoucí aroma. Dřevěný vál neumývejte – stačí očistit mouku. Profesionální pekaři k tomu používají např. speciální pekařskou kartu.
Péct můžete i z mouk bezlepkových: např. rýžové, pohankové nebo kukuřičné.
Před pečením si připravte všechny suroviny na pracovní plochu. Na nic tak nezapomenete a navíc budou mít všechny ingredience stejnou pokojovou teplotu.