Zázrak jménem kynutí
Domácí kynuté pečivo patří odjakživa mezi vyhledávané pochoutky a jeho příprava opravdu není žádná věda. To, co bravurně zvládaly naše babičky, dokážou dnes i jejich vnučky. Nevíte, jak na to? Tady je pár základních rad. Sbohem prášku do pečiva, teď je na řadě droždí!
- Podle receptu odvažte mouku a prosejte ji do větší mísy, aby se lépe provzdušnila.
- Přidejte čerstvé droždí, kvásek z droždí nebo sušené droždí.
- Pokud použijete sušené droždí, smíchejte ho s moukou.
- Čerstvé droždí by nemělo přijít do přímého styku se solí a olejem.
- Po droždí přidejte do těsta i ostatní ingredience. Dodržujte množství, jaké je uvedeno v receptech.
Na video návody se můžete podívat zde.
- K hnětení těsta můžete použít kuchyňského robota, domácí pekárnu nebo ruční mixér s hnětacími metlemi.
- Vypracované těsto (hladké a bez hrudek) poprašte moukou a přikryjte čistou utěrkou, aby si udrželo teplo.
- Nechte kynout při pokojové teplotě cca 1 hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.
- Pozor, aby vám těsto nepřekynulo! Překynutí těsta by mělo vliv na chuť výsledného pečiva. Překynuté těsto poznáte tak, že přestává růst nahoru a začne se propadat.
- Vytvarované kousky těsta nechte ještě znovu kynout na plechu, v ošatce nebo formě, než zvětší svůj objem.
- Než je dáte do předehřáté trouby, můžete je potřít vejcem, aby se po upečení hezky leskly.