Zázrak jménem kynutí

Domácí kynuté pečivo patří odjakživa mezi vyhledávané pochoutky a jeho příprava opravdu není žádná věda. To, co bravurně zvládaly naše babičky, dokážou dnes i jejich vnučky. Nevíte, jak na to? Tady je pár základních rad. Sbohem prášku do pečiva, teď je na řadě droždí!

 

  • Podle receptu odvažte mouku a prosejte ji do větší mísy, aby se lépe provzdušnila.
  • Přidejte čerstvé droždí, kvásek z droždí nebo sušené droždí.
  • Pokud použijete sušené droždí, smíchejte ho s moukou.
  • Čerstvé droždí by nemělo přijít do přímého styku se solí a olejem.
  • Po droždí přidejte do těsta i ostatní ingredience. Dodržujte množství, jaké je uvedeno v receptech.

Na video návody se můžete podívat zde.

  • K hnětení těsta můžete použít kuchyňského robota, domácí pekárnu nebo ruční mixér s hnětacími metlemi.
  • Vypracované těsto (hladké a bez hrudek) poprašte moukou a přikryjte čistou utěrkou, aby si udrželo teplo.
  • Nechte kynout při pokojové teplotě cca 1 hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.
  • Pozor, aby vám těsto nepřekynulo! Překynutí těsta by mělo vliv na chuť výsledného pečiva. Překynuté těsto poznáte tak, že přestává růst nahoru a začne se propadat.
  • Vytvarované kousky těsta nechte ještě znovu kynout na plechu, v ošatce nebo formě, než zvětší svůj objem.
  • Než je dáte do předehřáté trouby, můžete je potřít vejcem, aby se po upečení hezky leskly.

 

Jen vám chceme připomenout, že náš web používá cookies. Pokud si jejich nastavení nezměníte, bereme to jako souhlas s jejich užíváním. Přenastavit je samozřejmě můžete kdykoliv. Další informace
x