Proč jíst dýně?
Pokrmy z dýně jsou snadné, rychlé, výživné a zdravé. Odplavují z těla neduhy a navíc skvěle chutnají. Zařadit je do běžného jídelníčku není tak obtížné, stačí jen chtít zkusit nové chutě …
- Dýně obsahuje velké množství rozpustné vlákniny – zahání hlad.
- Snižuje krevní tlak a má protirakovinné účinky.
- Rozmixovaná s mlékem se doporučuje při poruše trávení a žaludečních vředech.
- Působí jako slabé diuretikum, podporuje tvorbu moči.
- Brání tvorbě krevních sraženin v arteriích.
- Je vhodná při redukci nadbytečných kilogramů.
- Haloweenská dýně má vysoký obsah antioxidantů, takže pomáhá posilovat imunitní systém a také vylučovat hlen z plic, průdušek a hrtanu.
- Šťáva z dýně zase zbaví zácpy, odzbrojí i tasemnici.
Dýně stojí ve výživové pyramidě hodně vysoko, obsahuje totiž velké množství vitamínů a minerálů bez zásadního obsahu tuků.
Na 100 g má přibližně (údaje se mohou lišit podle odrůd):
- stejný obsah hořčíku a draslíku jako citron
- 3× vyšší obsah vápníku než mrkev
- 12× menší podíl cukrů než brambory
- stejný obsah fosforu jako citron
- odrůda Vianatera obsahuje až dvojnásobek betakarotenu oproti rajčatům a broskvím