Proč jíst dýně?

Pokrmy z dýně jsou snadné, rychlé, výživné a zdravé. Odplavují z těla neduhy a navíc skvěle chutnají. Zařadit je do běžného jídelníčku není tak obtížné, stačí jen chtít zkusit nové chutě …

 

  • Dýně obsahuje velké množství rozpustné vlákniny – zahání hlad.
  • Snižuje krevní tlak a má protirakovinné účinky.
  • Rozmixovaná s mlékem se doporučuje při poruše trávení a žaludečních vředech.
  • Působí jako slabé diuretikum, podporuje tvorbu moči.
  • Brání tvorbě krevních sraženin v arteriích.
  • Je vhodná při redukci nadbytečných kilogramů.
  • Haloweenská dýně má vysoký obsah antioxidantů, takže pomáhá posilovat imunitní systém a také vylučovat hlen z plic, průdušek a hrtanu.
  • Šťáva z dýně zase zbaví zácpy, odzbrojí i tasemnici.

 

Dýně stojí ve výživové pyramidě hodně vysoko, obsahuje totiž velké množství vitamínů a minerálů bez zásadního obsahu tuků.

Na 100 g má přibližně (údaje se mohou lišit podle odrůd):

  • stejný obsah hořčíku a draslíku jako citron
  • 3× vyšší obsah vápníku než mrkev
  • 12× menší podíl cukrů než brambory
  • stejný obsah fosforu jako citron
  • odrůda Vianatera obsahuje až dvojnásobek betakarotenu oproti rajčatům a broskvím