Zelené koláčky Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
120 min vč. kynutí
Doba přípravy
25-30 min
Doba pečení

Dali byste si o Velikonocích koláčky a ještě k tomu zelené? :-) Vyzkoušejte super jednoduchý recept Laďky Něrgešové!

Suroviny

 

SUROVINY NA TĚSTO:

500 g hladké mouky

100 g polohrubé mouky

špetka cukru krupice

70 ml teplého mléka

1/2 kostky Čerstvého pekařského droždí (s válečkem)

- - -

200 ml teplého mléka

70 g rozpuštěného másla

190 g zakysané smetany

1 žloutek

2 čajové lžičky soli

DALŠÍ SUROVINY: mozzarella, vejce na potření

SUROVINY NA PESTO:

listy čerstvého špenátu a petržele (klidně i jiné zelené, např. medvědí česnek)

1 polévková lžíce olivového oleje

2 čajové lžičky soli

česnek dle chuti

slunečnicová semínka (nebo např. piniové oříšky)

nastrouhaný parmezán

Postup

V míse smícháme obě mouky, cukr, mléko a do důlku rozdrobíme 1/2 kostky droždí. Necháme vzejít po dobu 15 min kvásek. Přidáme mléko, máslo, zakysanou smetanu, žloutek a sůl. Vymícháme hladké těsto a necháme kynout pod utěrkou 45 minut. Mezitím si připravíme koláčové pesto: špenát a petržel nakrájíme najemno, přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme. Nakynuté těsto znovu na pomoučeném vále propracujeme a nakrájíme na 4 a 4 díly. Ty rozválíme na placky, naplníme sýrem (např. mozzarella, ale může být jiný). Zamotáme do koule a necháme cca 15-20 minut kynout pod utěrkou. Každou kouli pak vytvarujeme do placky, potřeme vajíčkem po obvodu placky. Pesto natřeme doprostřed koláčku. Koláčky dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C cca 25-30 minut. Ihned po vytažení z trouby posypeme sýrem, např. pecorino, který se k tomu skvěle hodí. Ale může být i eidam :-)

Videorecept s návodem ZDE

DOBROU CHUŤ! PEČENÍ NÁS BAVÍ!

 

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...