Dali byste si o Velikonocích koláčky a ještě k tomu zelené? :-) Vyzkoušejte super jednoduchý recept Laďky Něrgešové!
SUROVINY NA TĚSTO:
500 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
špetka cukru krupice
70 ml teplého mléka
1/2 kostky Čerstvého pekařského droždí (s válečkem)
- - -
200 ml teplého mléka
70 g rozpuštěného másla
190 g zakysané smetany
1 žloutek
2 čajové lžičky soli
DALŠÍ SUROVINY: mozzarella, vejce na potření
SUROVINY NA PESTO:
listy čerstvého špenátu a petržele (klidně i jiné zelené, např. medvědí česnek)
1 polévková lžíce olivového oleje
2 čajové lžičky soli
česnek dle chuti
slunečnicová semínka (nebo např. piniové oříšky)
nastrouhaný parmezán
V míse smícháme obě mouky, cukr, mléko a do důlku rozdrobíme 1/2 kostky droždí. Necháme vzejít po dobu 15 min kvásek. Přidáme mléko, máslo, zakysanou smetanu, žloutek a sůl. Vymícháme hladké těsto a necháme kynout pod utěrkou 45 minut. Mezitím si připravíme koláčové pesto: špenát a petržel nakrájíme najemno, přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme. Nakynuté těsto znovu na pomoučeném vále propracujeme a nakrájíme na 4 a 4 díly. Ty rozválíme na placky, naplníme sýrem (např. mozzarella, ale může být jiný). Zamotáme do koule a necháme cca 15-20 minut kynout pod utěrkou. Každou kouli pak vytvarujeme do placky, potřeme vajíčkem po obvodu placky. Pesto natřeme doprostřed koláčku. Koláčky dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C cca 25-30 minut. Ihned po vytažení z trouby posypeme sýrem, např. pecorino, který se k tomu skvěle hodí. Ale může být i eidam :-)
Videorecept s návodem ZDE
DOBROU CHUŤ! PEČENÍ NÁS BAVÍ!
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.