Už máte doma vánoční růži v květináči? A co takhle si ještě jednu upéct? Vypadá báječně a ještě lépe chutná.
250 ml teplého mléka
1 sáček sušeného droždí Saf-instant
2 lžíce cukru
1 vejce
60 ml oleje
60 ml smetany
500 g hladké mouky
1 čajová lžička soli
Nutela na promazání
vejce na potření
Všechny suroviny vsypeme a vlijeme do mísy dle uvedeného pořadí a vymícháme hladké těsto, které necháme kynout pod utěrkou na teplém místě 60 minut. Na pomoučeném vále vykynuté těsto rozdělíme na třetiny. Jednu třetinu dáme stranou a zbytek rozdělíme na 4 části. Ty rozválíme do kruhu, promažeme nutelou, a rozkrájíme tak, abychom nešli až do krajů. Lístky ohneme ven. Ohýbáme už na pečicím papíru a ve formě. Třetinu zbylého těsta opět rozdělíme na 4 části. Z jedné bude plněný střed. Tři opět rozválíme na kruh. Dvakrát promažeme a případné odřezky použijeme na dozdobení. Hotovou růži necháme 45-60 minut kynout. Špejlí dotvoříme lístky a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 35 minut. Ne méně. Jinak se nestihne dopéct střed!
Videorecept s návodem ZDE
DOBROU CHUŤ! PEČENÍ NÁS BAVÍ!
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.