Vánočka

MISHA ŠŮŠA

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
60 minut
Doba přípravy
65 minut
Doba pečení
Tradiční vánočka, kterou si můžete upéct nejen na Vánoce.

Suroviny

500 g hladké mouky

160 g čerstvého másla

2 vejce

100 g třtinového cukru

250 ml vlažného mléka

1/2 kostky čerstvého droždí

špetka soli

hrst rozinek

plátky mandlí

Postup

Z jedné lžičky cukru, droždí a trošky mléka připravíme kvásek a necháme ho vzejít. Do mísy nasypeme mouku, přidáme jedno vejce, cukr, špetku soli, mléko a rozpuštěné máslo. Nakonec přidáme hotový kvásek. Zapneme robota a necháme ho vypracovat vláčné těsto. Před koncem hnětení přidáme rozinky a těsto necháme cca hodinku kynout na teplém místě. Vykynuté těsto si rozdělíme na kousky podle toho, jak budeme vánočku zaplétat (já jsem připravovala vánočku z 9 kousků). Doporučuji najít si na internetu postup nebo video, jak vánočku zaplést. Je to opravdu jednoduché a zvládne to každý. Hotovou vánočku přendáme na plech s pečicím papírem nebo do kameninové formy. Potřeme ji rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandličkami a pečeme ji v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca 15 minut. Poté teplotu snížíme na 150 stupňů a pečeme dalších 50 minut.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...