Trhané koláče podle Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
120 min. vč. kynutí
Doba přípravy
35 min.
Doba pečení

Sezóna sklizně jahod je v plném proudu a proto vám přinášíme jednoduchý a lahodný recept na jahodové trhané koláče podle Laďky Něrgešové.

Suroviny

SUROVINY NA TĚSTO:

  • 450g hladké mouky
  • 200ml mléka
  • sušené droždí Saf-instant 10 g
  • 60g másla
  • 50-70g cukru
  • 1 vejce citronová kůra
  • sůl

SUROVINY NA NÁPLŇ:

  • kostka tvarohu
  • 1 vejce
  • cukr krystal dle chuti
  • 150ml smetany (doporučujeme 30% a víc kvůli šlehání)
  • 1-2 lžíce pudingu (vanilkový či ovocný)
  • jahody nebo jiné ovoce dle libosti

Postup

  1. Do mísy nalijeme mléko, přisypeme sušené droždí, přidáme vejce, cukr, nastrouhanou citronovou kůru a špetku soli. Vše zamícháme.
  2. Poté přidáme máslo pokojové teploty a mouku. Vypracujeme vláčné těsto. Necháme 45-60 minut kynout.
  3. Mezitím si připravíme náplň. Očistíme jahody nebo jiné ovoce. V míse smícháme kostku tvarohu, vejce, cukr, smetanu a puding a vyšleháme náplň.
  4. Po vykynutí těsto vyválíme na válu. Pomažeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem. Srolujeme do rolády. Nakrájíme roládu na kolečka, na plechu umístíme blízko sebe a klidně necháme 10-15 minut kynout.
  5. Každé kolečko naplníme přiměřenou vrstvou náplně a ozdobíme kousky jahod. Pečeme v předehřáté troubě na 175°C přibližně 35 minut.

Dobrou chuť!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...