Tímhle receptem rozhodně porušíte vaši nutriční kázeň, ale jednou za čas se to prostě může. Vyzkoušejte měkké a přitom křupavé škvarkové placky podle receptu Laďčinné prababičky.
TĚSTO:
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
150 ml teplého mléka
hrst cukru krupice
1/2 kostky droždí Fala
180 g sádla
1 vejce
1 čajová lžička soli
1/2 čajové lžičky drceného kmínu
1/2 čajové lžičky mletého pepře
škvarky
vejce na potření
hrubozrnná sůl a celý kmín na posypání
V míse smícháme obě mouky, uděláme důlek, do kterého nalijeme mléko, přidáme cukr, rozdrobíme droždí a zamícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek asi 15 minut. Do kvásku přidáme sádlo, vejce, sůl, pepř a kmín. Zamícháme v hladké těsto a necháme na teplém místě pod utěrkou kynout 45 minut. Mezitím si nasekáme škvarky. Pracovní plochu potřeme olivovým olejem a vykynuté těsto na něm ručně rozděláme na placku. Nasypeme na ni škvarky, zamotáme a zapracujeme pořádně do těsta. Z těsta uděláme váleček, který rozkrojíme pekařskou kartou na 12-14 stejně velký dílů, a uválíme z nich kuličky. Plech vyložíme pečicím papírem, kuličky na něj položíme, prsty rozmáčkneme na placky a necháme přikryté utěrkou kynout 20 minut. Po vykynutí uděláme na každé placce mřížku pomocí pekařské karty. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí a kmínem a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 20 minut. Jezte čerstvé, nikoliv však teplé. Druhý den už nejsou takový hit.
Video recept s návodem ZDE
PEČENÍ NÁS BAVÍ! DOBROU CHUŤ!
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.