Kynuté těsto a vanilkový pudink. Vyzkoušejte tuto vláčnou dobrotu! Její příprava není vůbec složitá. Pro děti na svačinu, pro návštěvu k odpolední kávě nebo jen tak pro lepší a sladší den.
Těsto:
500 g hladké mouky
250 ml mléka
21 g čerstvého droždí
100 g cukru krupice
3 žloutky
špetka soli
citronová kůra z jednoho citronu
160 g másla
Náplň:
600 ml mléka
2 vanilkové pudinky
cukr dle potřeby
tenký plátek másla
vanilku nebo vanilkový cukr
rozinky
rum
hořká čokoláda nejlépe 50% (stačí jeden nebo dva proužky z tabulky)
Z části vlažného mléka, části cukru a droždí připravíme kvásek. Mouku prosejeme do mísy se špetkou soli a citronovou kůrou. Vykynutý kvásek a žloutky rozmíchané ve zbytku mléka přilijeme do mouky, lehce promícháme a přidáme změklé máslo. Vypracujeme těsto, které pak necháme v teple vykynout.
Mezitím si připravíme náplň. Rozinky propláchneme a namočíme do trochy rumu. Čokoládu nasekáme na kousky. Větší část mléka přivedeme k varu. V druhé části mléka rozmícháme pudink. Tuto směs přilijeme do vařícího mléka, přidáme cukr, vanilku a chvíli povaříme. Takto připravený hustý pudink přendáme do misky a přikryjeme mikrotenovým sáčkem položeným přímo na pudink a necháme vychladnout. Před použitím pudink důkladně znovu promícháme s plátkem másla a můžeme přidat trochu rumu.
Vykynuté těsto položíme na lehce pomoučený vál a rozválíme válečkem. Na takto připravené těsto rozetřeme pudinkovou náplň, posypeme rozinkami a kousky čokolády. Těsto svineme a takto vzniklý váleček rozkrájíme na jednotlivé šneky. Ty pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Takto připravené šneky necháme pod utěrkou ještě 15 minut vykynout, pak potřeme lehce rozšlehaným bílkem (zůstal nám z použitých žloutků) a pečeme asi 20 minut na 185 °C horní a spodní ohřev. Upečené pečivo můžeme lehce posypat moučkovým cukrem.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.
Helena Jančeková