Jaro a květiny, to jde dohromady stejně tak jako kynuté těsto a povidla. Pokud obojí milujete, je tento recept právě pro vás. Vykouzlit efektní tvar květiny není ve skutečnosti vůbec nic složitého. Vyzkoušejte!
500 g hladké mouky
50 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
200 ml vlažného mléka
1/2 kostky čerstvého droždí Fala
1 čajová lžička soli
1 vejce
30 g rozpuštěného másla
šťáva z 1/2 citronu
1 čajová lžička citronové kůry
povidla
1 vejce na potření před pečením
máslo a rum na potření po upečení
Do mísy prosejeme mouku, přidáme oba cukry, mléko a rozdrobíme droždí. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě během 15-20 min vzejít kvásek. Pak přidáme sůl, vejce, máslo, citronovou šťávu a kůru, zamícháme a necháme na teplém místě přikryté utěrkou kynout 60 min. Vykynuté těsto zpracujeme do válečku a rozdělíme na 8 kousků, které vytvarujeme do kuliček. Každou kuličku prsty rozmačkáme na placku, potřeme povidly a zabalíme zpět do kuličky. Rozválíme na placku a po obvodu nakrojíme směrem ke středu placky. Nerozkrojíme ale úplně do středu. Části vzniklé rozkrojením otočíme o 90° do tvaru kytičky. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 15 min. Ihned po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem s rumem.
Videorecept s návodem ZDE
DOBROU CHUŤ!
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.