Ořechové rohlíčky Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
120 min vč. kynutí
Doba přípravy
20 min
Doba pečení

Výjimečné a naprosto vynikající ořechové rohlíčky ze Slovenska. Tuhle dobrotu nebudete určitě péct jen jednou. A kdo by náhodou neměl rád ořechy, může vyzkoušet třeba s makovou náplní.

Suroviny

Kvásek:

1/2 hrnku vlažného mléka

2 lžíce krystalu

1/2 čerstvého droždí FALA

 

Těsto:

1 hrnek hladké mouky

1 hrnek polohrubé mouky

1 čajová lžička soli

1 zakysaná smetana

60 g rozpuštěného másla

citrónová kůra

1 vejce

 

Náplň:

150 g vlašských ořechů

2 hrsti namletých piškotů (asi 20 ks)

1 hrst cukru krystal + 1 bílek + 1 čajová lžička skořice + 1 malý panák rumu

1/2 hrnku horkého mléka

Postup

Ze surovin na kvásek připravíme kvásek a necháme asi 15 minut vzejít. Smícháme suroviny na těsto a přidáme vzešlý kvásek. Důkladně promícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme 60-90 minut kynout na teplém místě přikryté utěrkou.

Mezitím smícháme pomleté ořechy a piškoty, přidáme krystalový cukr, bílek, skořici a rum. Promícháme, vlijeme horké mléko a znovu zamícháme.

Vykynuté těsto propracujeme na pomoučeném vále a rozkrojíme na 16 stejně velkých dílů. Každý díl rozválíme na oválnou placku. Do poloviny placky uděláme 6 zářezů, aby nám vzniklo 7 proužků. Na druhou poloviny naneseme náplň, zabalíme a zohneme do tvaru rohlíčku.

Rohlíčky dáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou mléka. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 20 min. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Videorecept s návodem ZDE.

DOBROU CHUŤ!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...