Výjimečné a naprosto vynikající ořechové rohlíčky ze Slovenska. Tuhle dobrotu nebudete určitě péct jen jednou. A kdo by náhodou neměl rád ořechy, může vyzkoušet třeba s makovou náplní.
Kvásek:
1/2 hrnku vlažného mléka
2 lžíce krystalu
1/2 čerstvého droždí FALA
Těsto:
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1 čajová lžička soli
1 zakysaná smetana
60 g rozpuštěného másla
citrónová kůra
1 vejce
Náplň:
150 g vlašských ořechů
2 hrsti namletých piškotů (asi 20 ks)
1 hrst cukru krystal + 1 bílek + 1 čajová lžička skořice + 1 malý panák rumu
1/2 hrnku horkého mléka
Ze surovin na kvásek připravíme kvásek a necháme asi 15 minut vzejít. Smícháme suroviny na těsto a přidáme vzešlý kvásek. Důkladně promícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme 60-90 minut kynout na teplém místě přikryté utěrkou.
Mezitím smícháme pomleté ořechy a piškoty, přidáme krystalový cukr, bílek, skořici a rum. Promícháme, vlijeme horké mléko a znovu zamícháme.
Vykynuté těsto propracujeme na pomoučeném vále a rozkrojíme na 16 stejně velkých dílů. Každý díl rozválíme na oválnou placku. Do poloviny placky uděláme 6 zářezů, aby nám vzniklo 7 proužků. Na druhou poloviny naneseme náplň, zabalíme a zohneme do tvaru rohlíčku.
Rohlíčky dáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou mléka. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 20 min. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Videorecept s návodem ZDE.
DOBROU CHUŤ!
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.