Opičí bábovka Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
180 min vč. kynutí
Doba přípravy
25 min
Doba pečení

Netradiční bábovka s karamelovým přelivem, která do druhého dne na stole určitě nezůstane. Víkendová kalorická bomba na obalení nervů, která vyjde opravdu každému. Vyzkoušejte!

Suroviny

Těsto:

200 ml teplého mléka

1 sáček sušeného droždí Saf-instant

2 žloutky

1 menší hrst citrónové kůry

60 g rozpuštěného másla

2 polévkové lžíce cukru krupice

čajová lžička soli

400 g hladké mouky

 

Do zipového sáčku:

1 hrnek přírodního krystalového cukru

2-3 čajové lžičky skořice

 

Karamelový přeliv:

40-60 g másla

3-5 polévkových lžic krystal cukru

smetana dle uvážení

Postup

 

Smícháme všechny suroviny na těsto kromě mouky, nakonec vmícháme mouku a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme potravinovou fólií a necháme kynout na teplém místě 60 minut.

Mezitím smícháme hrnek krystalového cukru s 2-3 čajovými lžičkami skořice a směs přesypeme do zip sáčku. Na karamelový přeliv si v rendlíku rozpustíme máslo, během bodu varu přidáme cukr a za neustálého míchání vaříme, dokud se směs nespojí a nezhoustne. Po varu naředíme smetanou.

Z vykynutého těsta vytvarujeme váleček, který rozkrájíme na cca 16 kousků. Jednotlivé kousky rozkrájíme ještě na 3-4 menší kousky přibližně stejné velikosti, přendáme do zip sáčku s cukrovo-skořicovou směsí, sáček uzavřeme a kousky ve směsi obalíme.

Bábovkovou formu vymažeme tukem a přendáme do ní obalené kousky těsta. Opět přikryjeme potravinovou fólií a dáme kynout na teplé místo na 60-90 minut.

Vykynutou bábovkou zalijeme karamelem, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 25 minut.

Videorecept s návodem ZDE.

DOBROU CHUŤ!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...