Dýňová sezóna vrcholí, takže není čas ztrácet čas. Šup s ní do kynutého těsta! Podle receptu Laďky Něrgešové vykouzlíte vláčné kynuté koláčky plněné strouhanými jablky, dýňovým pyré a kořením. Tahle podzimní dobrota rozhodně stojí za vyzkoušení!
dýně Hokaido (asi 0,5 kg)
Těsto:
500 g hladké mouky
150 ml teplé vody
1/2 čerstvého pekařského droždí Fala
1 čajová lžička soli
60 g cukru krupice
60 g rozpuštěného másla
půlka dýňového pyré (ne vařící, ale klidně teplé, pomůže to kynutí)
Náplň:
4 nastrouhaná jablka
hodně cukru krupice
půlka dýňového pyré
skořice, badyán, anýz (nebo místo toho všeho trochu perníkového koření)
šťáva z půlky citrónu
1 pudinkový prášek (např. vanilkový) y
vejce na potření
černý sezam na ozdobení
máslo + moučkový cukr + rum na potření
Z dýně odstraníme vnitřní dužinu se semínky a nakrájíme na kostky včetně slupky. Dáme do menšího množství vody, uvaříme do měkka a rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré. Do mísy dáme mouku, uděláme důlek, nalijeme vlažnou vodu, rozdrobíme droždí, zasypeme trochou mouky a mírně promícháme. Během 15-20 minut necháme vzejít kvásek. Pak přidáme cukr, sůl, máslo a polovinu pyré. Uhněteme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme 60 minut kynout.
Mezitím si připravíme náplň ze strouhaných jablek, dýňového pyré, cukru, koření. citronové šťávy a pudinkového prášku. Vše pořádně smícháme dohromady a necháme stát.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše na placku. Pomocí kompotové misky z něj vykrájíme kolečka. Každé kolečku na pomoučeném vále ještě prsty dotvarujeme a doprostřed dáme 1 čajovou lžičku náplně. Pořádně zabalíme, prsty vytvarujeme na kulatou placku a nožem po obvodu 8x nakrojíme. Naplněné kousky dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme kynout pod utěrkou 30-45 minut.
Vykynuté kousky potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme černým sezamem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut. Po upečení potřeme směsí rozpuštěného máslo, moučkového cukru a rumu.
Videorecept s návodem ZDE
DOBROU CHUŤ! PEČENÍ NÁS BAVÍ!
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.