Jižní chléb Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
60 min vč. kynutí
Doba přípravy
30-35 min
Doba pečení

Pokud máte rádi pečivo italského typu a la focaccia, tak si tenhle recept určitě zamilujete. Je rychlý a výsledek velmi chutný. Žádné velké vědy se neobávejte, jen vřele doporučujeme spolehnout se na vlastní ruce při potírání olejem a tvarování.

Suroviny

180 ml teplé vody

sušené droždí Saf-instant

1 polévková lžíce olivového oleje

1 čajová lžička soli

300 g hladké mouky

vejce na potření

bylinky, sezam nebo jen hrubá sůl na posypání

Postup

Do vody vsypeme sáček sušeného droždí, přidáme olivový olej a sůl a prosejeme mouku. Zamícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme pod potravinovou fólií kynout 30-40 minut. Na vál prosejeme trochu mouky a vykynuté těsto na něm zpracujeme do bochánku. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem a ručně potřeme olivovým olejem. Prsty tvarujeme dostatečně hluboko rýhy po obvodu a napříč přes celý bochánek. Přikryjeme kulatou mísou a necháme kynout ještě 5-7 minut. Potřeme rozšlehaným vejcem a znovu prsty vytvarujeme rýhy. Posypeme bylinkami, sezamem nebo jen hrubou solí a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C cca 30-35 minut do zlaté barvy.

Videorecept s návodem ZDE

DOBROU CHUŤ!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...