Jahodový koláč

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
90 minut (vč. kynutí)
Doba přípravy
30 minut
Doba pečení

Existuje vůbec někdo, kdo nemá rád jahody? Vyzkoušejte tento koláč s celozrnnou špaldovou moukou a kokosovým olejem a hned máte další způsob, jak s tímto ovocem plným vitaminu C naložit. 

Suroviny

Na koláč:

100 g hladké mouky
250 g špaldové celozrnné mouky

200 ml mléka
1 vejce
špetka soli
100 g kokosového oleje (můžeme nahradit máslem)
5 g sušeného droždí Saf instant (1/2 sáčku)
80 g třtinového cukru
asi 0,5 kg čerstvých jahod

Na drobenku:
130 g hrubé mouky
100 g másla
100 g třtinového cukru

Postup

1. Půlku mléka nalijeme do kastrůlku a přidáme kokosový olej. Zahřejeme tak, aby se rozpustil.
2. Druhou půlku dáme do misky, přidáme špetku cukru, lehce zahřejeme a nasypeme droždí ze sáčku. Připravíme tak kvásek a necháme ho chvíli vzejít.
3. Mouku dáme do velké mísy. Přidáme špetku soli, třtinový cukr, vejce a mléko s kokosovým olejem. Pak přilijeme i vykynutý kvásek.
4. Dáme do robota nebo použijeme ruce a zpracujeme v krásně hladké lesklé těsto. Pokud bude potřeba, přidáme ještě trochu mouky, aby těsto nelepilo.
5. Zasypeme trochou hladé mouky a dáme na 1 hodinu kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem
6. Během kynutí si připravíme drobenku. To může být zábava hlavně pro děti. Nasypeme do misky máslo, hrubou mouku a třtinový cukr a všechno
rukama zpracujeme v drobivou konzistenci.
7. Rozpalíme troubu na 170 °C.
8. Vykynuté těsto natlačíme do formy nebo do pekáče, poklademe nakrájenými jahodami a posypeme drobenkou.
9. Pečeme asi 30 minut, dokud nebudou okraje koláče pěkně dozlatova.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...
Jen vám chceme připomenout, že náš web používá cookies. Pokud si jejich nastavení nezměníte, bereme to jako souhlas s jejich užíváním. Přenastavit je samozřejmě můžete kdykoliv. Další informace
x