Focaccia Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
4 hodiny vč. kynutí
Doba přípravy
15-20 min
Doba pečení

Italská kombinace pizzy a chleba, která se hodí snad ke všemu slanému, ale dá se jíst i samotná. Náročnost téměř nulová. Jen mějte trpělivost s kynutím.

Suroviny

500 g hladké mouky

350 ml teplé vody

1/2 kostky čerstvého droždí Fala nebo celý sáček sušeného droždí Saf-instant

2-3 polévkové lžíce olivového oleje

2-3 čajové lžičky soli

rajčata, rozmarýn, hrubozrnná sůl na ozdobení

Postup

Do mísy nalijeme teplou vodu, rozdrobíme půl kostky droždí a zamícháme metličkou. Postupně přisypáváme mouku a mícháme metličkou, až se suroviny spojí v hladké těsto. Přikryjeme potravinovou fólií a necháme 30 minut kynout. Pak přidáme olej a sůl, zamícháme a necháme znovu kynout 60 minut, během kterých těsto 4x přeložíme pomocí rukou pomaštěných olivovým olejem. Pokud chceme focacciu s většími póry ve střídě, dáme těsto kynout na 8-12 hodin do lednice. Pekáč vyložíme pečicím papírem a vylijeme olivovým olejem. Těsto vložíme do pekáče, polijeme olejem a prsty rozprostřeme po celém pekáči. Důlky po prstech nezahlazujeme, jsou pro správný vzhled focacci nezbytné. Focacciu v pekáči necháme 1-2 hodiny kynout a pak na ni nandáme, co nám přijde pod ruku, např. rajčata a rozmarýn. Pečeme v troubě vyhřáté na 230-250 °C asi 15-20 minut, až se nám bude líbit barva povrchu. Po vytažení z trouby ještě můžeme potřít olejem, aby se focaccia více leskla.

Video recept s návodem ZDE

DOBROU CHUŤ! PEČENÍ NÁS BAVÍ!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...