Donuty Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
90 min vč. kynutí
Doba přípravy
smažíme 1 min z každé strany
Doba pečení

Koblihy s dírou neboli donuty. Kdo by je nemiloval? Vyzkoušejte tento super recept a uvidíte, že to není žádná velká věda. A při zdobení popusťte uzdu fantazii.

Suroviny

na kvásek:

1/2 Čerstvého pekařského droždí (s válečkem)

1 kávová lžička cukru krupice

60 ml teplého mléka

hrst hladké mouky

 

50 g másla

50 g cukr krystal

2 žloutky

2 lžíce bílého jogurtu

cca 5 polévkových lžic javorového sirupu  (není nutný, ale dodá donutům karamelový nádech)

špetka soli

citrónová kůra

vanilkový cukr

rum

300 g hladké mouky

 

olej na smažení

Postup

V misce rozdrobíme droždí, přidáme cukr a rozmícháme na kašičku. Přidáme mléko a mouku, zamícháme a necháme vzejít kvásek. Mezitím si smícháme ostatní suroviny kromě mouky a pořádně zamícháme. Přisypeme mouku a nakonec přidáme vzešlý kvásek. Těsto pořádně propracujeme, nejlépe robotem, zakryjeme potravinovou fólií a necháme 1 hodinu kynout. Z vykynutého těsta vytvarujeme donuty: buď uděláme ručně menší kulaté placky a vykrajujeme pouze vnitřní otvor nebo vyválíme těsto na 2 cm vysokou placku a vykrajujeme celý tvar donutu i jeho vnitřní otvor. Pokud chceme klasické koblihy, střední díry nevykrajujeme. Donuty položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme z každé strany 15 minut odpočívat. Nepřikrýváme je, protože, okorání nám je aspoň zpevní pro manipulaci při smažení. Smažíme v rozpáleném oleji, ale pozor na přepálení. Vyzkoušejte před vložením, že dělá bublinky. První stranu smažíme 1 minutu pod pokličkou, aby nám pára udělala kulatý vršek. Druhou stranu už smažíme bez pokličky taky 1 minutu. Necháme okapat na ubrousku a počkáme do úplného zchladnutí! Teprve potom můžeme začít zdobit. Jako polevu můžeme použít klasický sáček s polevou, který se rozehřívá v hrnci s vodou. Na zdobení můžeme použít ovoce sušené mrazem, oříšky nebo různé cukrové dekorace.

Videorecept s návodem ZDE

DOBROU CHUŤ! PEČENÍ NÁS BAVÍ!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...