Brioška

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
135 min
Doba přípravy
45 min
Doba pečení

Suroviny

  • 1/2 kostky droždí FALA
  • 420 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 100 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • špetka soli

Postup

  1. Mouku prosejeme, osolíme, přidáme cukr, droždí, 1 vejce a vlažné mléko. Hmotu vypracujeme do polotuhého těsta, vyválíme na obdélník a poklademe plátky másla. Přeložením obdélníku máslo uzavřeme do těsta a rozvalujeme tak, aby nám máslo neprotrhlo těsto. Znovu složíme na menší tvar. Rozvalování a překládání těsta opakujeme dle tradice 10x, až se nelepí.
  2. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  3. Formu na briošku o průměru 15 cm vymažeme máslem a vmáčkneme do ní vykynuté těsto. Znovu necháme kynout asi 20 minut a potřeme rozšlehaným vejcem.
  4. Pečeme 5 minut v troubě rozehřáté na 150 °C. Poté zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme asi 40 minut dozlatova.
  5. Hotovou briošku krájíme na plátky a podáváme s máslem a džemem.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...