Bezlepkový chléb Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
120 min vč. kynutí
Doba přípravy
55-60 minut
Doba pečení

Bezlepkový chléb je opravdu velká výzva. Ale naštěstí Laďka Něrgešová vychytala všechny karamboly za vás. Když přesně dodržíte recept a postup, máte vyhráno.

Suroviny

350 ml teplé vody

1/2 kostky Čerstvého pekařského droždí (s válečkem)

1 čajová lžička cukru krupice

2 čajové lžičky bezlepkové mouky (jakákoliv značka)

2 polévkové lžíce Psyllia

3 polévkové lžíce oleje

2 čajové lžičky soli

2 polévkové lžíce zakysané smetany

400 g bezlepkové mouky (jakákoliv značka)

Postup

Vodu si rozlijeme stejným dílem do dvou misek. Do první dáme půl kostky Čerstvého pekařského droždí, cukr, bezlepkovou mouku a zamícháme. V druhé misce rozmícháme 2 lžíce Psyllia. Obě misky přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut stát. Pak do misky s Psylliem přidáme 3 lžíce oleje a zamícháme. Obsah obou misek přelijeme do větší mísy, přidáme sůl a zakysanou smetanu a šleháme ruční metličkou, aby bylo těsto hladké. Postupně zašleháváme 400 g bezlepkové mouky, až dostaneme kompaktní hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 50 minut. Vykynuté těsto přendáme na vál posypaný bezlepkovou moukou. Přeložíme a vytvarujeme ho do formy. Formu vyložíme pečicím papírem, těsto do ní přendáme a necháme dalších 30 minut kynout. Po vykynutí potřeme vodou se solí a dáme péct do trouby vyhřáté na 230 °C na 10 minut. Pak snížíme teplotu na 200 °C a pečeme dalších 45-50 minut! NE méně! S rozkrojením počkejte až po vychladnutí!

Video recept z návodem ZDE

DOBROU CHUŤ! PEČENÍ NÁS BAVÍ!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...