Nadýchané vdolečky zdobené povidly a tvarohem nebo zakysanou smetanou, kterými by nepohrdla ani liška z pohádky O Koblížkovi natož pak normální smrtelníci. Za recept děkujeme paní Anně Pytlíkové.
na těsto:
50g másla
70g cukru moučka
4 žloutky
30g droždí
asi 200ml mléka
1/2 lžičky soli
330g hladké mouky
220g polohrubé mouky
panák rumu
citrónová kůra
na ozdobu:
tvaroh nebo zakysaná smetana, povidla
Utřeme máslo, žloutky, moučkový cukr, citrónovou kůru.
Necháme vykynout droždí v hrnečku teplého mléka s 1 lžičkou cukru.
Do utřeného těsta přidáme kvásek, 1/2 lžičky soli, mouku, malého panáka rumu.
Řádně prohněteme a podle potřeby přidáme mléko nebo mouku. Těsto by se nemělo lepit na vařečku.
Necháme asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozválíme těsto na tloušťku 1-1,5 cm, vykrajujeme kolečka (např. skleničkou o průměru 6,5 cm) a necháme ještě asi 10 minut na stole kynout.
Pak osmažíme na oleji pár minut po obou stranách dozlatova se zavřenou pokličkou. Smažit můžeme v hrnci nebo pánvi s větším množstvím oleje nebo ve fritéze.
Usmažené vdolečky ozdobíme.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.