Banánový tousťák Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
120 min vč. kynutí
Doba přípravy
30 min
Doba pečení

Sladký tousťák ze starých banánů...? Na rozdíl od dob minulých je teď banánů všude kolem plno, tak je neváhejte použít i při pečení. Výsledek vás mile překvapí!

Suroviny

NA TĚSTO:

250 g polohrubé mouky

250 g hladké mouky

špetka soli

50 g cukru krystal

vanilkový cukr

celé sušené droždí Saf-instant

60 g másla

citrónová šťáva a kůra

2 polévkové lžíce zakysané smetany

1 banán

90 ml mléka

1 vejce

NA NÁPLŇ:

máslo

skořice

cukr

1 banán

nasekaná čokoláda a ořechy

vejce na potření

Postup

Oba dva banány důkladně rozmačkáme vidličkou na kaši a zakápneme citronovou šťávou. Smícháme všechny sypké ingredience na těsto, přidáme rozpuštěné máslo, vejce, mléko, citronovou kůru, zakysanou smetanu a polovinu rozmačkaných banánů. Zamícháme a uhněteme hladké těsto, které necháme přikryté kynout v teple 1 hodinu.

Mezitím si připravíme náplň smícháním rozpuštěného másla, skořice, cukru a banánu. Čokoládu a ořechy nasekáme na malé kousky.

Vykynuté těsto zpracujeme na pomoučeném vále a rozválíme na placku. Potřeme banánovou náplní, posypeme ořechy a čokoládou a smotáme do válečku. Váleček podélně rozkrojíme (ale ne až do konce) a vzniklé pruhy zatočíme každý zvlášť. Banánová náplň s máslem a cukrem není moc kompaktní, proto motáme opatrně ale rychle. Na obou koncích zapravíme a vložíme do máslem vymazané toustové formy. Necháme kynout ještě dalších 30 min.

Po vykynutí potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi 30 min. Po upečení přendáme na mřížku a necháme vychladnout.

Video s postupem zde

DOBROU CHUŤ!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...
Jen vám chceme připomenout, že náš web používá cookies. Pokud si jejich nastavení nezměníte, bereme to jako souhlas s jejich užíváním. Přenastavit je samozřejmě můžete kdykoliv. Další informace
x