Vánoční žerbó

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
těžká
Obtížnost
90 minut
Doba přípravy
20-30 minut
Doba pečení

Vynikající vánoční zákusek prokládaný marmeládovo-ořechovou náplní a politý čokoládovou polevou, který se nemusí péct jen o Vánocích. Za recept děkujeme paní Janě N.

Suroviny

700 g hladké mouky

250 g másla

1 vanilkový cukr, případně vanilkový extrakt

3 lžíce cukru

1 celé vajíčko + 2 žloutky

špetka jedlé sody

10 g čerstvého droždí Fala

půl hrníčku mléka

250 g vlašských ořechů

250 g cukru moučka

rybízová/meruňková marmeláda – je jedno, jakou použijte, ale měla by být kyselá. Proto se například jahodová marmeláda do žerba nehodí.

1 lžíce rumu – nemusí být

200 g hořké čokolády

trošku másla/omegy

máslo na vymazání plechu

Postup

Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné, přidáme k němu rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžičku mouky. Vše promícháme a necháme cca 10 minut, aby nám vzešel kvásek. Mezitím si připravíme na vál sypké suroviny: mouku, oba cukry, jedlou sodu. Přidáme povolené máslo nakrájené na kostičky a prsty vytvoříme z másla a moučné směsi drobenku. V drobence si uděláme důlek, do kterého dáme 1 celé vajíčko a 2 žloutky a přidáme vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké a měkké těsto. Těsto můžeme nechat chvilku odpočinout a mezitím si připravíme plech a ořechovou směs.  Vyšší plech o velikosti cca 40x30 vymažeme máslem. Ořechy nameleme najemno a smícháme s moučkovým cukrem.

Těsto si rozdělíme na 3 části. Jedna část by měla být o trošku větší než zbylé dvě. Větší část těsta vyválíme na stejnou velikost, jako má plech. Těsto natočíme na váleček a přendáme na plech. Marmeládu promícháme s rumem a vymícháme tak, aby byla bez hrudek. Těsto v plechu potřeme marmeládou a posypeme polovinou připravené cukrovo-ořechové směsi. Vyválíme další plát těsta a položíme ho na ten první. Opět pomažeme marmeládou a posypeme zbytkem ořechů s cukrem. Přikryjeme posledním plátem těsta. Žerbó můžeme ihned péct, ale klidně ho můžeme nechat pár hodin (klidně i přes noc) odpočinout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C cca 20-30 minut do růžova. Žerbó necháme vychladnout.

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s troškou másla nebo omegy a potřeme jí hotový koláč. Necháme pořádně vychladnout a poté nakrájíme na malé úzké obdélníčky. Podáváme jako dezert ke kávě nebo jako klasické vánoční cukroví. V chladu vydrží zabalené v krabici i dva týdny.  

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...