Vánoční rohlíky Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
120 min vč. kynutí
Doba přípravy
12-15 min
Doba pečení

Jsou to vlastně takové trdelníkové rohlíky. Dají se jíst i samotné, ale s máslem nebo marmeládou z toho máte parádní snídani.

Suroviny

250 g hladké mouky

250 g polohrubé

1/2 kostky čerstvého droždí Fala

170 ml teplé vody

2 žloutky

1 vanilkový cukr

1 čajová lžička soli

70 g sádla

trochu rumu

2 bílky na potření

vlašské ořechy a mandle na obalení

máslo, rum, skořice na potření

Postup

Do mísy vsypeme oba druhy mouky, rozdrobíme 1/2 kostky droždí, vlijeme vlažnou vodu a jemně promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme 15-20 minut vzejít kvásek. Pak přidáme žloutky, vanilkový cukr, sůl, sádlo a rum. Zamícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout přikryté utěrkou na teplém místě 45-60 minut kynout. Vykynuté těsto zpracujeme na vále do tvaru houskového knedlíku a rozkrojíme na 4 díly. Z každého dílu vyválíme hada, kterého rozdělíme na 5 kousků. Pracovní plochu si potřeme olejem. Každý kousek vyválíme do tvaru tenkého hada a namotáme například na čínskou hůlku a sundáme, takže vám vzniknou takové malé trdelníky. Ořechy a mandle nasekáme nebo rozmixujeme najemno. Bílky rozšleháme metličkou. Rohlíky namočíme do bílků a obalíme ve směsi ořechů a mandlí. Troubu rozehřejeme na 190 °C a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem 12-15 minut. Po vytažení z trouby ihned potíráme rozpuštěným máslem s rumem a skořicí.

Videorecept s návodem ZDE

DOBROU CHUŤ!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...