To se prostě nedá přestat jíst! Vánoční makovky se sirobem přenesou Laďku Něrgešovou do jejího dětství. Vyzkoušejte, co udělají s vámi :-)
TĚSTO:
100 g cukru krystal
půlka droždí FALA
200 ml teplého mléka
100 g másla (rozpustíme v teplém mléce)
1 čajová lžička soli
2 vejce
500 g polohrubé mouky
NÁPLŇ:
300 ml mléka
cukr moučka
vanilkový cukr
1 čajová lžička skořice
1 čajová lžička citronové kůry (může být sušená)
hrst rozinek (pokud nemáte rádi, nedávejte)
200 g máku
máslo a rum na potření
Ze surovin na těsto umícháme mixérem s hnětacími metlemi nebo robotem hladké těsto, které necháme přikryté kynout na teplém místě 2-3 hodiny.
Mezitím si připravíme makovou náplň. Na plotně začneme ohřívat mléko, přidáme cukr, vanilkový cukr, skořici, citronovou kůru, rozinky a mák. Směs vaříme a mícháme do zhoustnutí.
Vykynuté těsto zpracujeme na pomoučeném vále a rozdělíme na 24 stejně velkých kousků. Z každého kousku ručně vytvarujeme placku, dovnitř dáme makovou náplň a zabalíme. Přendáme spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem a necháme kynout 30-40 minut.
Troubu vyhřejeme na 200 °C a dáme péct na cca 25-30 min dozlatova. Ještě teplé potřeme změklým máslem s rumem. Podáváme teplé či ohřáté v páře se sirobem nebo pampeliškovým sirupem.
Videorecept s návodem ZDE
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.