Makovky se sirobem Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
4 hodiny vč. kynutí
Doba přípravy
25-30 min
Doba pečení

 

To se prostě nedá přestat jíst! Vánoční makovky se sirobem přenesou Laďku Něrgešovou do jejího dětství. Vyzkoušejte, co udělají s vámi :-)

Suroviny

TĚSTO:

100 g cukru krystal

půlka droždí FALA

200 ml teplého mléka

100 g másla (rozpustíme v teplém mléce)

1 čajová lžička soli

2 vejce

500 g polohrubé mouky

 

NÁPLŇ:

300 ml mléka

cukr moučka

vanilkový cukr

1 čajová lžička skořice

1 čajová lžička citronové kůry (může být sušená)

hrst rozinek (pokud nemáte rádi, nedávejte)

200 g máku

 

máslo a rum na potření

Postup

Ze surovin na těsto umícháme mixérem s hnětacími metlemi nebo robotem hladké těsto, které necháme přikryté kynout na teplém místě 2-3 hodiny.

Mezitím si připravíme makovou náplň. Na plotně začneme ohřívat mléko, přidáme cukr, vanilkový cukr, skořici, citronovou kůru, rozinky a mák. Směs vaříme a mícháme do zhoustnutí.

Vykynuté těsto zpracujeme na pomoučeném vále a rozdělíme na 24 stejně velkých kousků. Z každého kousku ručně vytvarujeme placku, dovnitř dáme makovou náplň a zabalíme. Přendáme spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem a necháme kynout 30-40 minut.

Troubu vyhřejeme na 200 °C a dáme péct na cca 25-30 min dozlatova. Ještě teplé potřeme změklým máslem s rumem. Podáváme teplé či ohřáté v páře se sirobem nebo pampeliškovým sirupem.

Videorecept s návodem ZDE

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...