Vánoční hvězda Mirky Časarové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
120 min vč. kynutí
Doba přípravy
25 min
Doba pečení

Sváteční čas si zaslouží sváteční pečení. Recept na vánoční hvězdu jsem objevila teprve letos, ale pekla jsem ji už potřetí, protože u mých dětí našla velkou oblibu. Není přeslazená, je kyprá a provoní vám celý byt. Samotné hnětení těsta a tvarování hvězdy je uklidňující, takže v předvánočním shonu rozhodně doporučuji vyzkoušet.

Suroviny

Na těsto:

42 g čerstvého droždí FALA

180 ml vlažného mléka

540 g pšeničné hladké mouky

60 g třtinového cukru

180 g změklého másla

2 vejce

špetka soli

citronová kůra

1 rozšlehané vejce na potření

 

Na náplň:

120 g změklého másla

130 g moučkového (ideálně třtinového) cukru

2 lžičky mleté skořice

trochu vanilky

Postup

Do vlažného mléka rozdrobím Čerstvé pekařské droždí FALA, přidám lžíci cukru a mouky, promíchám a na teplém místě nechám 15 minut vzejít kvásek. Přidám k němu máslo, vejce, zbytek cukru, mouku a špetku soli, nastrouhám trochu citronové kůry a nechám v robotu zpracovat na vláčné těsto. Mísu s těstem zakryji a nechám na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Mezitím si připravím náplň. Utřu máslo se skořicí, vanilkou a cukrem do hladké směsi a nechám stranou. Vykynuté těsto rozdělím na čtyři stejné díly (můžete si je i zvážit) a z každého si několika tahy uválím kouli. Připravím si pečicí papír, protože první vrstvu je nejlepší vyválet rovnou na něm. Těsto potřu třetinou náplně a stranou si rozválím druhou, stejně velkou placku. Pomocí válečku přenesu na první vrstvu s náplní a opět potřu. Tento postup opakuji, dokud nemám hotový i čtvrtý kruh, který položím na předešlé vrstvy a náplní už nepotírám.

Ve středu vrstveného kruhu si sklenicí vyznačím kolečko a pomocí nože rozkrojím kruh na 8 dílů až ke sklenici. Každou část pak rozříznu ještě jednou. Vezmu do rukou dva sousední díly a otočím je dvakrát směrem ven od sebe. Oba konce spojím a mírně za ně zatáhnu ven, aby vytvořily špičku. Postup opakuji, dokud nevznikne hvězda s osmi cípy, kterou potřu rozšlehaným vajíčkem a nechám 10 minut ještě dokynout. Mezitím si předehřeju troubu na 200 °C. Hvězdu peču 10 minut, poté stáhnu teplotu na 180 °C a dopeču ji dozlatova (přibližně dalších 15 minut). Teď už stačí nechat trochu vychladnout a pocukrovat. 

Video recept s návodem najdete ZDE

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...