Sváteční čas si zaslouží sváteční pečení. Recept na vánoční hvězdu jsem objevila teprve letos, ale pekla jsem ji už potřetí, protože u mých dětí našla velkou oblibu. Není přeslazená, je kyprá a provoní vám celý byt. Samotné hnětení těsta a tvarování hvězdy je uklidňující, takže v předvánočním shonu rozhodně doporučuji vyzkoušet.
Na těsto:
42 g čerstvého droždí FALA
180 ml vlažného mléka
540 g pšeničné hladké mouky
60 g třtinového cukru
180 g změklého másla
2 vejce
špetka soli
citronová kůra
1 rozšlehané vejce na potření
Na náplň:
120 g změklého másla
130 g moučkového (ideálně třtinového) cukru
2 lžičky mleté skořice
trochu vanilky
Do vlažného mléka rozdrobím Čerstvé pekařské droždí FALA, přidám lžíci cukru a mouky, promíchám a na teplém místě nechám 15 minut vzejít kvásek. Přidám k němu máslo, vejce, zbytek cukru, mouku a špetku soli, nastrouhám trochu citronové kůry a nechám v robotu zpracovat na vláčné těsto. Mísu s těstem zakryji a nechám na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Mezitím si připravím náplň. Utřu máslo se skořicí, vanilkou a cukrem do hladké směsi a nechám stranou. Vykynuté těsto rozdělím na čtyři stejné díly (můžete si je i zvážit) a z každého si několika tahy uválím kouli. Připravím si pečicí papír, protože první vrstvu je nejlepší vyválet rovnou na něm. Těsto potřu třetinou náplně a stranou si rozválím druhou, stejně velkou placku. Pomocí válečku přenesu na první vrstvu s náplní a opět potřu. Tento postup opakuji, dokud nemám hotový i čtvrtý kruh, který položím na předešlé vrstvy a náplní už nepotírám.
Ve středu vrstveného kruhu si sklenicí vyznačím kolečko a pomocí nože rozkrojím kruh na 8 dílů až ke sklenici. Každou část pak rozříznu ještě jednou. Vezmu do rukou dva sousední díly a otočím je dvakrát směrem ven od sebe. Oba konce spojím a mírně za ně zatáhnu ven, aby vytvořily špičku. Postup opakuji, dokud nevznikne hvězda s osmi cípy, kterou potřu rozšlehaným vajíčkem a nechám 10 minut ještě dokynout. Mezitím si předehřeju troubu na 200 °C. Hvězdu peču 10 minut, poté stáhnu teplotu na 180 °C a dopeču ji dozlatova (přibližně dalších 15 minut). Teď už stačí nechat trochu vychladnout a pocukrovat.
Video recept s návodem najdete ZDE
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.