Vánočka operkyně Mirky Časarové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
180 min vč. kynutí
Doba přípravy
45 min
Doba pečení

Královna svátečního stolu se u Mirky Časarové peče nejčastěji ze šesti pramenů. Nehrozí, že se sesune, nedá tolik práce a pletení ze šesti je rychlé a navíc hezky vypadá.

Suroviny

  • 150 ml mléka
  • 30 g Čerstvého pekařského droždí s válečkem
  • 350 g hladké mouky
  • 60 g krupicového cukru
  • 70 g změklého/rozpuštěného a vychladlého másla
  • 1 vejce + jedno na potření
  • kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • špetka vanilky (nemusí být)
  • špetka soli
  • podle chuti rozinky, mandle a plátkované mandle na ozdobu

Postup

Do vlažného mléka rozdrobím kvasnice, přidám lžičku cukru a nechám vzejít kvásek asi 10 minut. Mouku trochu osolím, přidám kvásek, dále všechny ostatní suroviny, kromě rozinek, a vypracuji v robotu hladké těsto. Trvá to asi 10 minut. Na poslední dvě minuty přihodím rozinky. Těsto odtáhnu od stěn mísy, přikryju fólií nebo utěrkou a nechám aspoň 90 minut kynout.

Vykynuté těsto rozdělím na šest stejně velkých bochánků a vyválím z nich asi 35 cm dlouhé prameny. Pokud se vám vyválené prameny stahují, znamená to, že těsto není dostatečně vykynuté, je potřeba mu opravdu nechat dostatek času. Vypletu vánočku a nechám ji přikrytou na plechu ještě asi 30 minut dokynout. Pokud tento krok vynecháte, vánočka se vám může při pečení potrhat. Proto je potřeba nechat jí ještě čas na kynutí.

Mezitím si rozpálím troubu na 180°C, vánočku po dokynutí důkladně potřu rozšlehaným vajíčkem a posypu plátkovanými mandlemi. Troubu trochu stáhnu na 170 °C a peču přibližně 45 minut. Vychladlou vánočku na závěr přikryjeme cukrovou peřinkou :)

Podívejte se na video a nalaďte se na vánoční atmosféru!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...