Tvarohové buchty operkyně Mirky Časarové kynuté přes noc

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
Doba přípravy
35-40 min
Doba pečení

Moje babička tohle těsto dělávala vždy na podzim, když slepice málo snášely. Těsto nechávala pomalu kynout v chladné místnosti nebo ve sklepě přes noc. Lepek se řádně rozležel a podržel těsto i bez vajíček. Díky kynutí přes noc můžete mít třeba i čerstvé buchty k snídani, aniž byste vstávali o tolik dřív než zbytek rodiny.

Suroviny

Suroviny na těsto:

  • 250 g mléka
  • 20 g čerstvého droždí FALA
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • špetka pravé vanilky
  • 70 g změklého másla
  • lžíce karibského rumu
  • kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • špetka soli
  • rozpuštěné máslo na pomazání, lžíce rumu

Suroviny na náplň:

  • tučný tvaroh
  • jedno vajíčko
  • vanilka
  • cukr krystal

Postup

Do vlažného mléka rozdrobím kvasnice, přidám lžičku cukru a nechám vzejít kvásek. Mouku trochu osolím, přidám všechny ostatní suroviny i kvásek a vypracuji v robotu hladké těsto. Trvá to asi 8 minut. Těsto odtáhnu od stěn mísy, přikryji potravinářskou fólií a dám do lednice přes noc nebo alespoň na 12 hodin odležet.

Těsto vyválím. S chladným těstem se krásně pracuje, drží tvar, nelepí se. Rozmíchám suroviny na tvarohovou náplň (tučný tvaroh, jedno vajíčko, vanilku a cukr krystal). Plát rozkrájím na čtverce, naplním tvarohovou náplní (může být i povidlová) a smotám v buchty. Každý raneček pokládám švem dolů na pekáč vymaštěný máslem. Nechávám buchtám trochu prostoru k dalšímu kynutí a růstu. Pomažu rozpuštěným máslem a nechám znovu kynout přes noc v lednici nebo na jiném chladném místě alespoň 12 hodin. Můžete je samozřejmě nechat kynout i v teple, to stačí 30 minut.

Poté rozpálím troubu na 180°C a peču přibližně 35-40 minut. Po upečení pomažu rozpuštěným máslem se lžící rumu.

Když chceme buchty v neděli k snídani, zadělám v sobotu ráno, nechám kynout v lednici, večer připravím buchty na pekáč, znovu dám do lednice a v neděli ráno už jen upeču.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...
Jen vám chceme připomenout, že náš web používá cookies. Pokud si jejich nastavení nezměníte, bereme to jako souhlas s jejich užíváním. Přenastavit je samozřejmě můžete kdykoliv. Další informace
x