Moje babička tohle těsto dělávala vždy na podzim, když slepice málo snášely. Těsto nechávala pomalu kynout v chladné místnosti nebo ve sklepě přes noc. Lepek se řádně rozležel a podržel těsto i bez vajíček. Díky kynutí přes noc můžete mít třeba i čerstvé buchty k snídani, aniž byste vstávali o tolik dřív než zbytek rodiny.
Suroviny na těsto:
Suroviny na náplň:
Do vlažného mléka rozdrobím kvasnice, přidám lžičku cukru a nechám vzejít kvásek. Mouku trochu osolím, přidám všechny ostatní suroviny i kvásek a vypracuji v robotu hladké těsto. Trvá to asi 8 minut. Těsto odtáhnu od stěn mísy, přikryji potravinářskou fólií a dám do lednice přes noc nebo alespoň na 12 hodin odležet.
Těsto vyválím. S chladným těstem se krásně pracuje, drží tvar, nelepí se. Rozmíchám suroviny na tvarohovou náplň (tučný tvaroh, jedno vajíčko, vanilku a cukr krystal). Plát rozkrájím na čtverce, naplním tvarohovou náplní (může být i povidlová) a smotám v buchty. Každý raneček pokládám švem dolů na pekáč vymaštěný máslem. Nechávám buchtám trochu prostoru k dalšímu kynutí a růstu. Pomažu rozpuštěným máslem a nechám znovu kynout přes noc v lednici nebo na jiném chladném místě alespoň 12 hodin. Můžete je samozřejmě nechat kynout i v teple, to stačí 30 minut.
Poté rozpálím troubu na 180°C a peču přibližně 35-40 minut. Po upečení pomažu rozpuštěným máslem se lžící rumu.
Když chceme buchty v neděli k snídani, zadělám v sobotu ráno, nechám kynout v lednici, večer připravím buchty na pekáč, znovu dám do lednice a v neděli ráno už jen upeču.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.