Toustový chleba Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
2 hodiny vč. kynutí
Doba přípravy
35 min
Doba pečení

Kupujete často toustový chleba? A co takhle si ho upéct! Vyzkoušejte poctivý a jednoduchý recept Laďky Něrgešové s mlékem a máslem. A jiný už chtít nebudete!

Suroviny

250 ml vlažného mléka

1/2 kostky čerstvého droždí

500 g hladké mouky

30 g rozpuštěného másla

1 čajová lžička soli

2 lžíce zakysané smetany

vejce na potření

 

 

Postup

Do mouky dáme máslo, sůl a zakysanou smetanu. Do vlažného mléka rozdrobíme 1/2 kostky droždí a vlijeme do mouky. Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout asi 1 hodinu. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části, které rozválíme na pláty a smotáme do dlouhých válečků. Jejich délka by měla odpovídat délce formy, ve které budeme chleba péct.

Formu na toustový chléb vymažeme máslem a vložíme do ní vedle sebe oba válečky. Přikryjeme potravinovou fólií a necháme kynout necelou hodinu, než zdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí potřeme rozšlehaným vejcem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 230 °C asi 15 min, pak snížíme teplotu na 200 °C a pečeme dalších 20 min.

Video s postupem zde.

DOBROU CHUŤ!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...
Jen vám chceme připomenout, že náš web používá cookies. Pokud si jejich nastavení nezměníte, bereme to jako souhlas s jejich užíváním. Přenastavit je samozřejmě můžete kdykoliv. Další informace
x