Staročeské koláče se u nás pečou jen na slavnostní chvíle. Nejvíc se u toho řeší, zda mají boudičku, tedy prázdný prostor nad tvarohem. Pokud ano, tak jsou dobře vykynuté, správně upečené a chutnají prý o fous líp. Recept mám od tety z Moravy, která tvrdí, že boudička vznikne jen tehdy, když při vkládání pekáče do trouby dostatečně povyskočíte. Jasně že je to jen pověra, ale zatím jsem nenašla odvahu to nedělat. Protože co kdyby.
Na těsto:
250 ml mléka
42 g čerstvého pekařského droždí NOLI
120 g krupicového cukru
120 g polohrubé mouky
400 g hladké mouky
100 g másla
3 zarovnané! lžíce sádla
75 ml oleje
špetka soli
5 žloutků
lžíce rumu
rozšlehané vejce na pomazání
Na náplň:
2 kostky tučného tvarohu, vejce, cukr krupice (množství podle chuti) a rozinky
drobenka z hrubé mouky (50 g), másla (40 g) a cukru krupice (50 g)
Do vlažného mléka rozdrobím čerstvé droždí NOLI, přidám cukr, rozmíchám a nechám asi 10 minut vzejít kvásek. Do velké mísy proseju mouku, přidám špetku soli, nezapomenu na kvásek, pak žloutky a všechny tři druhy tuku, protože tím těsto získá netradiční chuť. V robotu vypracuji těsto, které je sice trochu řidší, ale krásně se odlepuje od stran mísy, vařečkou mírně propracuji a přikryté nechám kynout na teplém místě asi hodinu.
Vykynuté těsto nechám v míse a malou lžičkou vždy část odeberu, na pracovní ploše prsty vytvaruji do kolečka a přidám trochu tvarohu. Vytvořím uzlíček, který namočím do rozšlehaného vajíčka a poté do drobenky, smotanou stranou pokládám na plech vyložený pečicím papírem. Mezitím si rozpálím troubu na 240 °C. Koláče pokládám na plech dostatečně daleko od sebe, protože nabydou. Nechám je mírně dokynout, až pěkně zakulatí svůj tvar, dám do trouby, povyskočím a poté je peču maximálně 10-11 minut. Pak už nezbývá než zkontrolovat, zda mají boudičku.
Video s postupem zde
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.