Roztočený makový koláč Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
150 min vč. kynutí
Doba přípravy
30-40 min
Doba pečení

Vypadá složitě, ale není! Neskutečně dobrý a efektní a přitom úžasně jednoduchý makový koláč Laďky Něrgešové, který si určitě zařadíte do svého seznamu oblíbených makových pochoutek.

Suroviny

Těsto:
400 g hladké mouky (já dala špaldovou)
1 čajová lžička (mořské) soli
1 vanilkový cukr
5 lžic cukr krupice
200 ml vlažného mléka
1 balíček sušeného droždí Saf-instant 10 g
70 g rozpuštěného másla (ne horké)
2 žloutky
 
Maková náplň:
1,5 dcl mléka
cca 140 g mletého máku
hodně cukru (nebo vyvážit datlovým sirupem)
skořice
rum (mě to pro děti neláká, ale jinak tam šoupněte panáka)
 
Citronová poleva:
3-5 lžic moučkového cukru
citrónová šťáva

Postup

Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady (nejdřív sypké, potom přidáme tekuté) a vypracuje hladké těsto, které necháme kynout 1,5-2 hodiny.

Mezitím si připravíme makovou náplň. Do teplého mléka přidáme mák, cukr, skořici, popř. rum a pořádně zamícháme. Náplň by neměla být tekutá, ale spíš by měla mít takovou konzistenci, aby se dala namazat. Pokud je tedy řidší, přidejte ještě mák.

Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na obdélník, potřeme náplní a smotáme do rolády. Roládu rozkrojíme podélně napůl a spleteme jako cop ze 2 pramenů. Stočíme do věnce a dáme na plech s pečicím papírem nebo do kulaté zapékací mísy vymazané máslem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C asi 30-40 min. Po upečení polijeme ještě horký koláč citronovou polevou.

Video s postupem najdete zde.

DOBROU CHUŤ!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...
Jen vám chceme připomenout, že náš web používá cookies. Pokud si jejich nastavení nezměníte, bereme to jako souhlas s jejich užíváním. Přenastavit je samozřejmě můžete kdykoliv. Další informace
x