Vypadá složitě, ale není! Neskutečně dobrý a efektní a přitom úžasně jednoduchý makový koláč Laďky Něrgešové, který si určitě zařadíte do svého seznamu oblíbených makových pochoutek.
Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady (nejdřív sypké, potom přidáme tekuté) a vypracuje hladké těsto, které necháme kynout 1,5-2 hodiny.
Mezitím si připravíme makovou náplň. Do teplého mléka přidáme mák, cukr, skořici, popř. rum a pořádně zamícháme. Náplň by neměla být tekutá, ale spíš by měla mít takovou konzistenci, aby se dala namazat. Pokud je tedy řidší, přidejte ještě mák.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na obdélník, potřeme náplní a smotáme do rolády. Roládu rozkrojíme podélně napůl a spleteme jako cop ze 2 pramenů. Stočíme do věnce a dáme na plech s pečicím papírem nebo do kulaté zapékací mísy vymazané máslem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C asi 30-40 min. Po upečení polijeme ještě horký koláč citronovou polevou.
DOBROU CHUŤ!
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.