Že jste ještě nikdy nepekli pro jednorožce? S dětmi vám to půjde snadno! Zapojte je do pečení a společně vykouzlíte koláč, který bude chutnat nejen pohádkovým bytostem.
TĚSTO:
250 ml vlažného mléka
1 čajová lžička citrónové kůry
1/2 kostky čerstvého droždí FALA
60 g změklého másla
2 žloutky
1 čajová lžička soli
2 polévkové lžíce cukru krupice
500 g polohrubé mouky
NÁPLŇ:
švestky
mletý mák
moučkový cukr
skořice
bílky na potření
plátky mandlí na posypání
máslo a rum na potření
Do polovičního množství mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a hrst mouky, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme po dobu 15 minut vzejít kvásek. Kvásek přelijeme do větší mísy, přidáme zbylé mléko, máslo, žloutky, sůl, citrónovou kůru a mouku. Vše smícháme dohromady a vypracujeme hladké těsto, které necháme přikryté kynout asi 1 hodinu.
Mezitím si umyjeme švestky a rozkrojíme je napůl.
Vykynuté těsto zpracujeme na pomoučeném vále a rozdělíme na 2 stejné části. Každou část rozválíme na tvar obdélníku. Doprostřed obdélníku nasypeme mák tak, aby na okrajích zbylo 5-10 cm těsta na zabalení. Na mák nasypeme cukr, poklademe půlky švestek, znovu nasypeme mák, cukr a nakonec skořici. Okraje těsta přehneme dovnitř, nejprve na delší straně a pak na kratší straně, kde okraje trochu vytáhneme a zahneme pod koláč. Okraje potřeme zbylými bílky a posypeme plátky mandlí.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30-35 minut. Ihned po vytažení z troubě potřeme rozpuštěným máslem s rumem.
Videorecept s návodem ZDE
DOBROU CHUŤ!
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.