Rozpeky pro jednorožce Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
120 min vč. kynutí
Doba přípravy
30-35 min
Doba pečení

Že jste ještě nikdy nepekli pro jednorožce? S dětmi vám to půjde snadno! Zapojte je do pečení a společně vykouzlíte koláč, který bude chutnat nejen pohádkovým bytostem.

Suroviny

TĚSTO:

250 ml vlažného mléka

1 čajová lžička citrónové kůry

1/2 kostky čerstvého droždí FALA

60 g změklého másla

2 žloutky

1 čajová lžička soli

2 polévkové lžíce cukru krupice

500 g polohrubé mouky

 

NÁPLŇ:

švestky

mletý mák

moučkový cukr

skořice

 

bílky na potření

plátky mandlí na posypání

máslo a rum na potření

Postup

 

Do polovičního množství mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a hrst mouky, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme po dobu 15 minut vzejít kvásek. Kvásek přelijeme do větší mísy, přidáme zbylé mléko, máslo, žloutky, sůl, citrónovou kůru a mouku. Vše smícháme dohromady a vypracujeme hladké těsto, které necháme přikryté kynout asi 1 hodinu.

Mezitím si umyjeme švestky a rozkrojíme je napůl.

Vykynuté těsto zpracujeme na pomoučeném vále a rozdělíme na 2 stejné části. Každou část rozválíme na tvar obdélníku. Doprostřed obdélníku nasypeme mák tak, aby na okrajích zbylo 5-10 cm těsta na zabalení. Na mák nasypeme cukr, poklademe půlky švestek, znovu nasypeme mák, cukr a nakonec skořici. Okraje těsta přehneme dovnitř, nejprve na delší straně a pak na kratší straně, kde okraje trochu vytáhneme a zahneme pod koláč. Okraje potřeme zbylými bílky a posypeme plátky mandlí.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30-35 minut. Ihned po vytažení z troubě potřeme rozpuštěným máslem s rumem.

Videorecept s návodem ZDE

DOBROU CHUŤ!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...