Slaná roláda je vděčná a jednoduchá záležitost! A je opravdu lepší, než z koupeného listového těsta! Ze sušeného droždí se povede každému! Olivy jí dodají zajímavou chuť a vypadá to vtipně. Ale můžete do ní dát i cibulky nebo sušená rajčata.
NA TĚSTO:
250 g hladké mouky
1 čajová lžička cukru
1 čajová lžička soli
150 ml teplé vody
balíček sušeného droždí Saf-instant
2 lžíce sádla
NA NÁPLŇ:
olivy (popř. cibulky nebo sušená rajčata)
uzenina (slanina, šunka, ...) nebo sýry
NA POTŘENÍ:
rozpuštěné máslo s utřeným česnekem
Všechny suroviny na těsto smícháme dohromady a uhněteme hladké těsto, které necháme na teplém místě přikryté utěrkou kynutou 30 minut.
Po vykynutí těsto rozválíme na pomoučeném vále do tenkého obdélníku. Na kratší stranu obdélníku poklademe olivy a zabalíme. Na zbývající polovinu těsta naskládáme ostatní suroviny, kterými chceme roládu naplnit. Druhou polovinu těsta nařežeme na proužky, které trochu natáhneme válečkem a ručně, ať vyjdou na celý obvod rolády.
Roládu pak smotáme až do konce, přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě cca 30 minut kynout. Pak potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi 35-40 minut. Vytáhněte, až se vám bude líbit barva.
Po upečení hned potřete rozpuštěným máslem s česnekem či bez. A pozor! Nejíst horké!
Videorecept s návodem ZDE
DOBROU CHUŤ!
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.