Svěží rebarborový koláč, který si zamilujete!
Na koláč:
25 g droždí Noli
250 ml polotučného mléka
75 g krupicového cukru
75 g rozpuštěného másla (+ na vymazání plechu)
2 žloutky
1 vejce na potření okrajů
500 g polohrubé mouky
nastrouhaná kůra z jednoho biocitronu
1 lžička soli
500–600 g očištěné rebarbory
2 pytlíčky vanilkového cukru
mletá skočice
Na drobenku:
100 g másla nakrájeného na kousky
140 g hrubé mouky
100 g krupicového cukru
Začneme klasicky kváskem, do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte špetku cukru a zaprašte moukou, přikryjte a nechte pár minut odpočívat. Mezitím si odvažte do mísy mouku, cukr, vychládlé rozpuštěné máslo a po okrajích nasypte sůl. Zapracovávejte kvásek a přilévejte zbytek mléka, žloutky a také citronovou kůru. Poté zpracujte v nelepivé těsto a nechte cca 1 hodinu kynout přikryté v míse na teplém místě. Mezitím si očistěte rebarboru od vláken, nakrájejte na kostičky, posypte krystalovým cukrem a nechte "vypotit". Předehřejte si troubu na 170 °C. Dva plechy vymažte máslem. Na každý dejte polovinu vykynutého těsta a rukama, nejlépe to jde hranou dlaně, ho roztáhněte po celé ploše. Koláče posypte "vypocenou" rebarborou, dle chuti doslaďte i cukrem a poprašte vanilkovým cukrem a skořicí. Připravte si drobenku. Dejte do misky máslo, posypte ho moukou a cukrem a rychle prsty zpracujte. Drobenkou pak posypte koláče. Jejich okraje potřete rozšlehaným vejcem a pečte zhruba 20 minut nebo dokud okraje koláčů nezezlátnou.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.