Ovečka s makovými kudrlinkami

MÍŠA ŠÍŠA AULICKÁ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
1hodina 40 minut
Doba přípravy
40 minut
Doba pečení

O Velikonocích se to všude hemží samými beránky a zajíčky, proto přináším jednu dámskou hrdinku :)

Suroviny

TĚSTO:

90 ml mléka

250 g hladké mouky

15 g droždí

30 g cukru

30 g sádla

1 vejce

1/2 lžičky soli

 

NÁPLŇ:

150 g mletého máku

220 ml mléka

60 g marmelády nebo povidel

1 lžička skořice

50 g cukru (nebo dle chuti)

šťáva z 1/2 citronu

1 lžíce rumu

Postup

Část mléka ohřejeme tak, aby bylo vlažné, osladíme trochou cukru, rozdrobíme do něj droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku se solí, přidáme měkké sádlo, zbytek cukru a mléka, vejce, kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi hodinu kynout.

Mezitím si připravíme makovou náplň tak, že mléko přivedeme k varu, přidáme rum a vsypeme do něj mák. Makovou kaši na mírném plameni za stálého míchání vaříme asi 10 minut do změknutí. Uvařený mák odstavíme z plotny a zamícháme do něj marmeládu, skořici, cukr a citronovou šťávu. Necháme vychladnout.

Z vykynutého těsta vyválíme tenkou placku o rozměru asi 30x30 cm (malý kousek si dáme stranou a nepotíráme náplní - vytvoříme z něj ovečce hlavičku a nožičky) a potřeme ji makovou náplní. Opatrně zavineme placku do tvaru závinu a ten ostrým nožem nakrájíme asi na 3 cm široké kousky (kolik se nám jich povede nakrájet, tak moc huňatou ovečku budeme mít) které vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem jeden vedle druhého vedle sebe řeznou stranou dolů tak, abychom vytvořili ovečku.

Z nepotřeného těsta vytvoříme hlavičku s ouškem a přidáme rozinkou místo očička. Podobně uděláme i nožičky. Necháme kynout dalších asi 40 minut.

Troubu rozehřejeme na 160 °C. Ovečku vložíme do předehřáté trouby a pečeme 35-45 minut do hněda. Po upečení necháme zcela vychladnout.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...