Oranžová hitparáda Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
180 min vč. kynutí
Doba přípravy
25-35 min
Doba pečení

Tahle kynutá hitparáda s broskvemi Laďky Něrgešové je opravdu lahoda. Není sice hotová raz dva, ale výsledek stojí za to. Můžete nahradit jakýmkoliv ovocem a efekt je zaručen.

Suroviny

SUROVINY

kvásek: 120 ml vlažného mléka, hrst cukru a polohrubé mouky, třetina kostičky čerstvého droždí FALA

těsto: 250 g polohrubé mouky, 80 g cukru, 50 g změklého másla, 1 vejce, špetka soli

tvarohová náplň: 250 g tvarohu, 3-4 hrsti cukru + vanilkový cukr, citr. kůra, 1 vejce (můžete přidat 2 lžíce pudinkového prášku) + broskve (nebo jakékoliv jiné ovoce)

drobenka: 70 g polohrubé mouky, 70 g krystalového cukru, 50 g změklého másla

Co tam samozřejmě nemusí nutně být: rozinky (před tím namočit do rumu), mandlové plátky na drobenku

Postup

Z mléka, mouky, cukru a droždí připravíme kvásek, který necháme asi 10 min vzejít. Mezitím smícháme suroviny na těsto, přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme přikryté na teplém místě kynout 1h. Během kynutí si připravíme náplň a drobenku a nakrájíme broskve na měsíčky. Můžete ale nahradit téměř jakýmkoliv ovocem, které máte rádi.

Těsto zpracujeme na pomoučeném vále a dáme ještě znovu kynout, než zdvojnásobí svůj objem (cca 1h). Vykynuté těsto rozválíme na pečicím papíru dokulata na placku. Víko od většího hrnce nebo pánve položíme na těsto a kolem dokola nařežeme proužky široké 1-2 cm a dlouhé 4-5 cm. Po obvodu nasypeme rozinky namočené v rumu a proužky těsta přes ně střídavě pokládáme do kříže. Dno koláče propícháme vidličkou, okraje potřeme rozšlehaným vejcem, doprostřed nalijeme náplň a dáme nakrájené broskve. Posypeme drobenkou a můžeme i mandlovými plátky.

Koláč s pečicím papírem přendáme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 165 °C asi 25-35 min. Záleží na velikosti a výšce vašeho koláče. Musí se propéct až do středu náplně. Takže pokud vám už po 10-15 min začnou tmavnout okraje věnce, přikryjte je alobalem.

Video recept s postupem ZDE

DOBROU CHUŤ!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...