Vlastně obyčejná zlatá klasika - kynutá buchta s meruňkami! Ale zkuste ji s těmi vločkami. Jsou křupavé a chuťově velmi příjemné! A navíc obsahují vlákninu. Obtížnost nízká! Během kynutí si připravíte další suroviny a ještě si stihnete prohlédnout váš oblíbený časopis nebo přečíst kousek z knížky. Vše ostatní je rychlá brnkačka.
Těsto:
400 g polohrubé mouky
1 čajová lžička soli
80 g cukru krupice
1 sáček sušeného droždí Saf-instant
200 ml vlažného mléka
80 g rozpuštěného másla
2 žloutky
1.miska - tvaroh:
1 vanička plnotučného tvarohu
cukr krupice
2 bílky
1 čajová lžička citrónové kůry
1 čajová lžička vanilkového cukru
2. miska - drobenka:
3 velké hrsti ovesných vloček (samozřejmě lze vyměnit za klasickou polohrubou mouku)
80 g cukru krupice
40 g másla
3. miska - meruňky:
nakrájené na čtvrtky
Mouku, sůl, cukr a droždí smícháme dohromady. Přidáme mléko, máslo, žloutky a vypracujeme hladké těsto, které necháme přikryté kynout 90-120 minut.
Mezitím si připravíme 3 misky. Do první dáme suroviny na tvaroh a promícháme. Do druhé smícháme suroviny na drobenku a pomocí prstů ji uděláme. Do třetí misky nakrájíme meruňky na čtvrtky. Můžete na koláč pokládat klasické celé půlky. Ale menší kousky lépe prolnou s tvarohem a drobenkou.
Vykynuté těsto vytvarujeme rukama na velikost plechu a přendáme ho na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto nalijeme tvarohovou směs a rozetřeme. Meruňky poklademe na koláč do čtyř řad a posypeme vločkovou drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C a pečeme 30-35 minut. Podle toho, jak chcete mít koláč křupavý. Za půlhodinu se v pohodě stihne propéct i uvnitř.
Ten samý recept je možný upéct i v bezlepkové verzi! Jen vyměníte mouku a v troubě necháte o 5-10 minut déle.
Videorecept s návodem ZDE
DOBROU CHUŤ"
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.