Meruňkový koláč s vločkou Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
180 min vč. kynutí
Doba přípravy
30-35 min
Doba pečení

Vlastně obyčejná zlatá klasika - kynutá buchta s meruňkami! Ale zkuste ji s těmi vločkami. Jsou křupavé a chuťově velmi příjemné! A navíc obsahují vlákninu. Obtížnost nízká! Během kynutí si připravíte další suroviny a ještě si stihnete prohlédnout váš oblíbený časopis nebo přečíst kousek z knížky. Vše ostatní je rychlá brnkačka.

Suroviny

Těsto:

400 g polohrubé mouky

1 čajová lžička soli

80 g cukru krupice

1 sáček sušeného droždí Saf-instant

200 ml vlažného mléka

80 g rozpuštěného másla

2 žloutky

 

1.miska - tvaroh:

1 vanička plnotučného tvarohu

cukr krupice

2 bílky

1 čajová lžička citrónové kůry

1 čajová lžička vanilkového cukru

 

2. miska - drobenka:

3 velké hrsti ovesných vloček (samozřejmě lze vyměnit za klasickou polohrubou mouku)

80 g cukru krupice

40 g másla

 

3. miska - meruňky:

nakrájené na čtvrtky

Postup

Mouku, sůl, cukr a droždí smícháme dohromady. Přidáme mléko, máslo, žloutky a vypracujeme hladké těsto, které necháme přikryté kynout 90-120 minut.

Mezitím si připravíme 3 misky. Do první dáme suroviny na tvaroh a promícháme. Do druhé smícháme suroviny na drobenku a pomocí prstů ji uděláme. Do třetí misky nakrájíme meruňky na čtvrtky. Můžete na koláč pokládat klasické celé půlky. Ale menší kousky lépe prolnou s tvarohem a drobenkou.

Vykynuté těsto vytvarujeme rukama na velikost plechu a přendáme ho na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto nalijeme tvarohovou směs a rozetřeme. Meruňky poklademe na koláč do čtyř řad a posypeme vločkovou drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C a pečeme 30-35 minut. Podle toho, jak chcete mít koláč křupavý. Za půlhodinu se v pohodě stihne propéct i uvnitř.

Ten samý recept je možný upéct i v bezlepkové verzi! Jen vyměníte mouku a v troubě necháte o 5-10 minut déle.

Videorecept s návodem ZDE

DOBROU CHUŤ"

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...