Jeden recept na těsto, 2 různé mazance - první klasický a nadýchaný a druhý efektně pletený. Tajemství spočívá v delším kynutí, takže se opravdu vyplatí nespěchat a úspěch je zaručen!
Na 1 mazanec:
400 g hladké mouky
100 g mletého cukru
170 ml mléka
1/2 kostky čerstvého droždí
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička citronové kůry
1 vanilkový cukr
40 g rozpuštěného másla
2 žloutky
mandle (sekané i plátky)
(rozinky)
Do mísy prosejeme mouku a zamícháme s cukrem, přidáme vlažné mléko, do kterého rozdrobíme droždí, přikryjeme utěrkou a necháme během cca 20 min vzejít kvásek. Pak přidáme sůl, citronovou kůru, vanilkový cukr, máslo, žloutky a sekané mandle (popř. rozinky předem namočené v rumu) a zamícháme.
Klasický mazanec: těsto vypracujeme do koule, přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme kulatou miskou a necháme kynout na teplém místě asi 1,5-2 hodiny. Po vykynutí potřeme rozšlehaným vejcem, uprostřed mazance uděláme nožem kříž, posypeme sekanými mandlemi a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 35-40 min.
Pletený mazanec: těsto vypracujeme do válečku a rozdělíme na 4 části, které rozválíme na delší provázky. Provázky složíme jako "hashtag" a pleteme podle návodu. Provázek POD jde vždycky NAD. Konce, které se už nedají zaplést, podložíme pod mazanec. Přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme kulatou miskou a necháme kynout na teplém místě asi 1,5-2 hodiny. Po vykynutí potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme plátky mandlí do tvaru kytiček a pečeme v troubě vyhřáté na 170°C asi 35-40 min.
Video recept s návodem ZDE.
PEČENÍ NÁS BAVÍ!
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.