Mazanec Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
180 min vč. kynutí
Doba přípravy
35-40 min
Doba pečení

Jeden recept na těsto, 2 různé mazance - první klasický a nadýchaný a druhý efektně pletený. Tajemství spočívá v delším kynutí, takže se opravdu vyplatí nespěchat a úspěch je zaručen!

Suroviny

Na 1 mazanec:

400 g hladké mouky

100 g mletého cukru

170 ml mléka

1/2 kostky čerstvého droždí

1 čajová lžička soli

1 čajová lžička citronové kůry

1 vanilkový cukr

40 g rozpuštěného másla

2 žloutky

mandle (sekané i plátky)

(rozinky)

Postup

Do mísy prosejeme mouku a zamícháme s cukrem, přidáme vlažné mléko, do kterého rozdrobíme droždí, přikryjeme utěrkou a necháme během cca 20 min vzejít kvásek. Pak přidáme sůl, citronovou kůru, vanilkový cukr, máslo, žloutky a sekané mandle (popř. rozinky předem namočené v rumu) a zamícháme.

Klasický mazanec: těsto vypracujeme do koule, přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme kulatou miskou a necháme kynout na teplém místě asi 1,5-2 hodiny. Po vykynutí potřeme rozšlehaným vejcem, uprostřed mazance uděláme nožem kříž, posypeme sekanými mandlemi a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 35-40 min.

Pletený mazanec: těsto vypracujeme do válečku a rozdělíme na 4 části, které rozválíme na delší provázky. Provázky složíme jako "hashtag" a pleteme podle návodu. Provázek POD jde vždycky NAD. Konce, které se už nedají zaplést, podložíme pod mazanec. Přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme kulatou miskou a necháme kynout na teplém místě asi 1,5-2 hodiny. Po vykynutí potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme plátky mandlí do tvaru kytiček a pečeme v troubě vyhřáté na 170°C asi 35-40 min.

Video recept s návodem ZDE.

PEČENÍ NÁS BAVÍ!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...