Mazancový věnec Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
150 min vč. kynutí
Doba přípravy
25-45 min
Doba pečení

Velikonoční mazanec trochu jinak. Podle receptu Laďky Něrgešové si můžete z těsta na mazanec uplést efektní velikonoční věnec.

Suroviny

Kvásek:

30 g Čerstvého pekařského droždí (s válečkem)

100 ml teplého mléka

hrst cukru krystal

 

Těsto:

120 g tuku (máslo/sádlo)

3 žloutky

1 vanilkový cukr

200 g cukru krystal

rozinky namočené v rumu

100 ml mléka

citrónová kůra

600 g polohrubé mouky

sůl

+ kvásek

 

vejce na potření

plátky mandlí nebo cukrářské zdobení

 

Postup

Ze surovin na kvásek připravíme kvásek.

Tuk, žloutky, cukr a vanilkový cukr ušleháme do pěny a přidáme zbývající suroviny na těsto. Vypracujeme hladké těsto, kterém necháme na teplém místě přikryté potravinovou fólií kynout asi 90 min.

Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál, vypracujeme a rozdělíme na 3 stejně velké části. Ze všech 3 kusů vyválíme stejné dlouhé válečky, které spleteme do copu. Vytvarujeme do věnce nebo spirály (doprostřed spirály dáme sklenici od marmelády, aby se těsto nespojilo a zůstal uprostřed otvor). Dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme kynout dalších 20-30 min přikryté utěrkou.

Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí nebo cukrářským zdobením. Pokud budete chtít věnec po upečení ozdobit kraslicemi, nechte si skořápky z rozbitých vajec, namažte je tukem, zamáčkněte do těsta a upečte věnec s nimi. Jdou pak hezky odstranit a vypečou vám ve věnci důlky, do kterých pak položíte kraslice. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 25-45 minut do zhnědnutí.

Video s postupem najdete zde.

DOBROU CHUŤ!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...
Jen vám chceme připomenout, že náš web používá cookies. Pokud si jejich nastavení nezměníte, bereme to jako souhlas s jejich užíváním. Přenastavit je samozřejmě můžete kdykoliv. Další informace
x