Velikonoční mazanec trochu jinak. Podle receptu Laďky Něrgešové si můžete z těsta na mazanec uplést efektní velikonoční věnec.
Kvásek:
30 g Čerstvého pekařského droždí (s válečkem)
100 ml teplého mléka
hrst cukru krystal
Těsto:
120 g tuku (máslo/sádlo)
3 žloutky
1 vanilkový cukr
200 g cukru krystal
rozinky namočené v rumu
100 ml mléka
citrónová kůra
600 g polohrubé mouky
sůl
+ kvásek
vejce na potření
plátky mandlí nebo cukrářské zdobení
Ze surovin na kvásek připravíme kvásek.
Tuk, žloutky, cukr a vanilkový cukr ušleháme do pěny a přidáme zbývající suroviny na těsto. Vypracujeme hladké těsto, kterém necháme na teplém místě přikryté potravinovou fólií kynout asi 90 min.
Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál, vypracujeme a rozdělíme na 3 stejně velké části. Ze všech 3 kusů vyválíme stejné dlouhé válečky, které spleteme do copu. Vytvarujeme do věnce nebo spirály (doprostřed spirály dáme sklenici od marmelády, aby se těsto nespojilo a zůstal uprostřed otvor). Dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme kynout dalších 20-30 min přikryté utěrkou.
Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí nebo cukrářským zdobením. Pokud budete chtít věnec po upečení ozdobit kraslicemi, nechte si skořápky z rozbitých vajec, namažte je tukem, zamáčkněte do těsta a upečte věnec s nimi. Jdou pak hezky odstranit a vypečou vám ve věnci důlky, do kterých pak položíte kraslice. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 25-45 minut do zhnědnutí.
DOBROU CHUŤ!
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.