Makové věnečky Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
60 min vč. kynutí
Doba přípravy
30-35 min
Doba pečení

Takové lehké efektní jedlé ,,makovky". Pokud je ubráníte před okamžitým snědením, vydrží vláčné i několik dní! A do pečení můžete zapojit i děti!

Suroviny

SUROVINY NA TĚSTO:

300 ml vlažného mléka

1 sáček sušeného droždí Saf-instant (10 g)

50 g rozpuštěného másla

hrst cukru krystal

1 celé vejce

1 bílek

čajová lžička soli

650 g hladké mouky

 

SUROVINY NA NÁPLŇ:

2 hrnky máku

2 hrnky moučkového cukru

1 vanilkový cukr

1 čajová lžička sušené citronové kůry

100 g rozpuštěného másla

 

 

Postup

Do mléka nasypeme droždí, přidáme máslo, cukr a zamícháme. Do směsi vyklepneme 1 celé vejce a 1 bílek, přidáme sůl a opět zamícháme. Nakonec vsypeme 650 g hladké mouky, vypracuje hladké těsto a necháme přikryté na teplém místě kynout 40 min.

Mezitím smícháme suroviny na náplň a podle vlastní chuti ještě dochutíme přidáním máku nebo cukru.

Vykynuté těsto zpracujeme na pomoučeném vále, uděláme z něj oválný bochník a rozkrájíme na 8 dílů. Z každého dílu vytvoříme kulatý bochánek. Každý bochánek rozválíme na pomoučeném vále na oválnou placku a potřeme po celé ploše náplní. Placku podélně rozkrájíme, ale ne až do konců, a na šikmo srolujeme do válečku. Váleček stočíme do kruhu a pevně oba konce spojíme.

Věnečky položíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme zbylým žloutkem smíchaným s trochou mléka.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 30-35 min.

Video s postupem zde

DOBROU CHUŤ!

 

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...
Jen vám chceme připomenout, že náš web používá cookies. Pokud si jejich nastavení nezměníte, bereme to jako souhlas s jejich užíváním. Přenastavit je samozřejmě můžete kdykoliv. Další informace
x