Takové lehké efektní jedlé ,,makovky". Pokud je ubráníte před okamžitým snědením, vydrží vláčné i několik dní! A do pečení můžete zapojit i děti!
SUROVINY NA TĚSTO:
300 ml vlažného mléka
1 sáček sušeného droždí Saf-instant (10 g)
50 g rozpuštěného másla
hrst cukru krystal
1 celé vejce
1 bílek
čajová lžička soli
650 g hladké mouky
SUROVINY NA NÁPLŇ:
2 hrnky máku
2 hrnky moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 čajová lžička sušené citronové kůry
100 g rozpuštěného másla
Do mléka nasypeme droždí, přidáme máslo, cukr a zamícháme. Do směsi vyklepneme 1 celé vejce a 1 bílek, přidáme sůl a opět zamícháme. Nakonec vsypeme 650 g hladké mouky, vypracuje hladké těsto a necháme přikryté na teplém místě kynout 40 min.
Mezitím smícháme suroviny na náplň a podle vlastní chuti ještě dochutíme přidáním máku nebo cukru.
Vykynuté těsto zpracujeme na pomoučeném vále, uděláme z něj oválný bochník a rozkrájíme na 8 dílů. Z každého dílu vytvoříme kulatý bochánek. Každý bochánek rozválíme na pomoučeném vále na oválnou placku a potřeme po celé ploše náplní. Placku podélně rozkrájíme, ale ne až do konců, a na šikmo srolujeme do válečku. Váleček stočíme do kruhu a pevně oba konce spojíme.
Věnečky položíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme zbylým žloutkem smíchaným s trochou mléka.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 30-35 min.
Video s postupem zde
DOBROU CHUŤ!
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.