Tento věnec nejenže krásně vypadá, ale i výborně chutná. Za recept děkujeme paní Aleně Maňákové.
Těsto:
250 ml mléka
100 g rozpuštěného másla/Hery
2 žloutky
600 g hladké mouky
1 lžíce cukru krupice
1 balíček vanilkového cukru
1 lžička soli
1 kostka droždí Noli 42g
Dýňová náplň:
1 střední sklenice domácího dýňového kompotu (s hřebíčkem, skořicí)
1 menší sklenice oranžové marmelády
1 balíček skořicového cukru na posypání
Do hrníčku s vlažným mlékem nadrobím kostku droždí, špetku cukru a nechám vzejít kvásek. Mezitím si do mísy připravím ostatní suroviny. Připravený kvásek přidám do mísy k surovinám. Na hnětení těsta používám robot. Hotové těsto ponechám cca. 45 minut kynout na teplém místě.
Mezitím si připravím dýňovou náplň. Nakrájím uvařenou dýni na menší kostečky a smíchám v misce s oranžovou marmeládou. Předehřeji troubu na 170 °C a připravím si 2 plechy, které vyložím pečicím papírem.
Nakynuté těsto rozdělím na dvě stejné části, které rozválím na velké tenké placky a ty potřu dýňovou náplní. Doporučuji nedávat příliš mnoho náplně, ráda z věnce vytéká. Každou placku s náplní sroluji, ruličky přenesu na plech a rozříznu napůl. Poté na plechu vytvořím pletenec, který nakonec zatočím do věnce. Věnce před pečením posypu skořicovým cukrem.
Věnce peču asi 25 minut. Po upečení je nechám vychladnout. Dobrou chuť.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.