Kynutá bábovka s čokoládou operkyně Mirky Časarové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
180 min vč. kynutí
Doba přípravy
45 min
Doba pečení

Recepty našich babiček jsou léty prověřené a tento na kynutou bábovku stojí opravdu za to. Vyzkoušejte a máte postaráno o vynikající dezert nebo originální sladké přání k narozeninám!

Suroviny

Suroviny na těsto:

250 ml mléka

42 g čerstvého droždí FALA

4 lžíce krupicového cukru

520 g hladké špaldové mouky

špetka soli

2 žloutky

100 g majolky

trochu rumu

rozpuštěné máslo na pomazání

 

Suroviny na náplň:

dle chuti každého: čokoláda, kakao, třtinový cukr, sušenky, oříškové pomazánky…

Postup

Recept mám od babičky a uvedené množství surovin vychází na velkou formu na bábovku. Z nostalgie používám takovou starou hliněnou, ve které kdysi tuhle bábovku pekla přímo moje babička.

 

Do vlažného mléka rozdrobím čerstvé droždí FALA, přidám cukr, rozmíchám a nechám asi 10 minut vzejít kvásek. Do velké mísy dám mouku, špetku soli, přidám kvásek, žloutky, majolku i rum. V robotu vypracuji těsto, které je hladké a nelepí se. Přikryté nechám kynout na teplém místě asi hodinu.

 

Vykynuté těsto vyklopím na pomoučněný vál a rozválím na široký plát. Pomažu rozpuštěným máslem a posypu náplní. Záleží na chuti každého. Já dávám kakao, třtinový cukr, nasekanou čokoládu, různé oříškové pomazánky a neváhám tam rozdrobit všechny možné zbytky sušenek, které doma najdu. Přesně tak to totiž dělávala moje babička a výsledek byl vždy perfektní.

 

Plát zaroluji do širokého hada a opatrně přenesu do vymazané formy (používám olej ve spreji). Nechám ještě asi půl hodiny kynout, poté pomažu máslem a peču přibližně 45 minut v rozpálené troubě na 180°C. Po upečení hned vyklopím, a i když je to opravdu boj s vlastní vůlí, zkusím před nakrojením nechat trochu vychladnout.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...