Sladký oběd z Vysočiny. Když měla moje prababička hodně práce a byla chuť na buchty s mákem, ale nebyl čas na jejich plnění, dělávala kundrbále. Spařené a zhopsané buchtičky s mákem a cukrem. Zkuste je, překvapí vás!
Suroviny na buchtičky:
20 g Čerstvého pekařského droždí
150 ml mléka
350 g hladké mouky
špetka soli
50 g cukru
60 g změklého másla (plus na vymazání pekáče a potření buchtiček)
1 vejce
Na dokončení:
mletého máku (množství podle lásky k máku)
cukr moučka
60 g rozpuštěného másla
150 ml horkého mléka
Do vlažného mléka rozdrobím Čerstvé pekařské droždí, přidám trochu cukru, rozmíchám a nechám asi 10 minut vzejít kvásek. Mouku nasypu do mísy, přidám špetku soli, cukr, vejce i máslo a nakonec kvásek. Vypracuji těsto, které je vláčné a nelepí se. V míse ho zakryji a nechám kynout asi 90 minut, dokud neznásobí svůj objem.
Po vykynutí vyklopím na pomoučněnou pracovní plochu a vytvaruji malé buchtičky. Abych si ušetřila práci, rozdělím je na 10-12 částí a vyválím tenké provazce. Narovnám je vedle sebe na máslem vymaštěný pekáč a kolmo nakrájím na malé kousky. Tím vzniknou buchtičky, které promažu máslem, aby se neslepily. Pekáč zakryju a nechám dokynout 20 minut. Mezitím rozpálím troubu na 180 °C a dokynuté buchtičky peču asi 30 minut dozlatova.
Po upečení pomažu horké buchtičky rozpuštěným máslem (v dospělé verzi lze přidat pár lžic rumu). Nechám je lehce zchládnout a ještě vlažné přendám do mísy. Posypu je mletým mákem, cukrem a spařím horkým mlékem smíchaným s rozpuštěným máslem. Teď přijde ta nejdůležitější část - jak říkala moje babička - buchtičky “zhopsám” neboli promíchám a teď jsou z toho kundrbále. Jí se lžící, všichni z jedné mísy :)
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.