Chinois alias Číňánek. Francouzský máslový dezert z kynutého těsta s krémem a rozinkami, na který se všude po internetu pěje chvála. Teď ho můžete vyzkoušet i vy. Za recept děkujeme paní Tině Fous.
Těsto:
400 g hladká mouka
50 g cukr
90 g máslo
100 ml mléko
1/2 droždí
2 vejce
špetka soli
Krém:
3 žloutky
500 ml mléko
50 g hladká mouka
100 g cukr
vanilkový lusk
Poleva:
4 lžíce moučkového cukru
2 lžíce vody
Připravime si kynuté těsto.
Zatímco kyne, uděláme si krém: Utřeme do pěny žloutky s cukrem a přimícháme prosátou mouku. V kastrolku si zahřejeme mléko s vanilkou (použijeme buď zrnka z 1 vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkové esence). Až mléko začne bublat, sundáme z plotny a za stálého míchání jej pomalu vlijeme k žloutkové směsi. Poté směs na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí.
Z těsta vyválíme větší plát, potřeme ho krémem, posypeme rozinkami, srolujeme jako roládu a nakrajime na cca 4-5 cm válečky, které postavíme řezem do kulaté formy.
Pečeme pozvolna asi 40 minut. Po vychladnutí polejeme cukrovou polevou.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.