Koláč Chinois

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
90 min vč. kynutí
Doba přípravy
40 min
Doba pečení

Chinois alias Číňánek. Francouzský máslový dezert z kynutého těsta s krémem a rozinkami, na který se všude po internetu pěje chvála. Teď ho můžete vyzkoušet i vy. Za recept děkujeme paní Tině Fous.

Suroviny

Těsto:

400 g hladká mouka

50 g cukr

90 g máslo

100 ml mléko

1/2 droždí

2 vejce

špetka soli

 

Krém:

3 žloutky

500 ml mléko

50 g hladká mouka

100 g cukr

vanilkový lusk

 

Poleva:

4 lžíce moučkového cukru

2 lžíce vody

Postup

Připravime si kynuté těsto.

Zatímco kyne, uděláme si krém: Utřeme do pěny žloutky s cukrem a přimícháme prosátou mouku. V kastrolku si zahřejeme mléko s vanilkou (použijeme buď zrnka z 1 vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkové esence). Až mléko začne bublat, sundáme z plotny a za stálého míchání jej pomalu vlijeme k žloutkové směsi. Poté směs na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí.

Z těsta vyválíme větší plát, potřeme ho krémem, posypeme rozinkami, srolujeme jako roládu a nakrajime na cca 4-5 cm válečky, které postavíme řezem do kulaté formy.

Pečeme pozvolna asi 40 minut. Po vychladnutí polejeme cukrovou polevou.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...