Plundrové těsto není pro úplné začátečníky, ale za pokus to rozhodně stojí. Toto je každopádně nejjednodušší možný způsob, jak si tyhle vynikající plundrové šátečky vyrobit doma. Tak co, dáte to?
SUROVINY NA KYNUTÉ TĚSTO BEZ TUKU:
200 ml teplého mléka
1 sáček sušeného droždí Saf-instant
50 g krystal cukru
1 čajová lžička soli
2 žloutky
500 g hladké mouky
200 g másla
5 vrchovatých polévkových lžic hladké mouky
SUROVINY NA PLNĚNÍ:
marmeláda
ořechy (např. pekanové)
vejce na potření
SUROVINY NA POLEVU:
máslo
javorový sirup
moučkový cukr
Jako první si vyrobíme kynuté těsto bez tuku. Do vlažného mléka nasypeme sušené droždí, zamícháme metličkou, přidáme cukr, sůl, žloutky, znovu zamícháme a nakonec přidáme mouku. Pořádně promícháme, aby se všechny suroviny spojily a vzniklo hladké těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou kynout 60-80 minut. Mezitím si necháme změknout máslo, do kterého přidáme hladkou mouku a pořádně promícháme.
Vykynuté těsto zpracujeme na pomoučené ploše do válečku a rozdělíme na 3 části. Rozválíme na obdélníky (jde to špatně). Jednotlivé pláty dáme na pečicí papír, pomažeme připraveným máslem s moukou (jde to docela dobře), navrstvíme všechny 3 na sebe, zabalíme a dáme v pečicím papíru na cca 30 minut do ledničky. Po vytažení z lednice rozválíme na pomoučené ploše do tvaru obdélníku, rozřežeme na stejně velké čtverce, vytvarujeme pomocí rádýlka šátečky, které necháme na plechu vyloženém pečicím papírem kynout 30 minut.
Po vykynutí naplníme marmeládou, poklademe ořechy a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 20 minut. Během pečení si připravíme polevu. Rozpustíme máslo, přidáme sirup a moučkový cukr a zamícháme. Poleva musí být hustší, ale tekutá, a nalijeme po upečení na šátečky.
Video recept s návodem ZDE.
PEČENÍ NÁS BAVÍ!
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.