Francouzský čokoládový dort

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
110 min
Doba přípravy
Doba pečení

Suroviny

na těsto:

  • 1/2 kostky droždí FALA
  • 220 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 125 g másla
  • 120 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 200 g čokolády na vaření
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce ovocného likéru např. Cointreau
  • 1 lžíce pomerančové kůry

na polevu:

  • 250 g čokolády na vaření
  • 375 ml smetany ke šlehání

Postup

  1. Nejlépe den dopředu připravíme polevu: do vroucí smetany rozlámeme čokoládu, odstavíme, promícháme a necháme rozpustit. Po vychladnutí uchováme v ledničce nejméně 12 hodin.
  2. Utřeme cukr a droždí s několika lžícemi vlažného mléka a necháme nakynout.
  3. Utřeme máslo s čokoládou, likérem a strouhanou kůrou. Prosejeme mouku s kakaem, přilijeme kvásek a přidáváme střídavě mléko, rozšlehaná vejce a máslový krém. Těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a necháme 20 minut nakynout.
  4. Upečeme v horké troubě při teplotě 160-170 °C a necháme zvolna vychladnout.
  5. Čokoládovou smetanu rozpustíme ve vodní lázni, ušleháme do hladkého krému a potřeme jí moučník. Posypeme zlehka kakaem a dozdobíme čokoládovými hoblinami.

Na výrobu čokoládových hoblin si rozpustíme ve vodní lázni hořkou čokoládu a nalijeme ji v tenké vrstvě na vymaštěný plech. Necháme ztuhnout a nožem seškrabujeme hobliny nebo svitky.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...
Jen vám chceme připomenout, že náš web používá cookies. Pokud si jejich nastavení nezměníte, bereme to jako souhlas s jejich užíváním. Přenastavit je samozřejmě můžete kdykoliv. Další informace
x