Fougasse Mirky Časarové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
120 min vč. kynutí
Doba přípravy
15 min
Doba pečení

Francouzská obdoba italské foccacie. Jeho poznávacím znamením jsou zářezy, které z něj dělají umělecké dílo a snadno se díky nim také porcuje.Chutná dobře k salátu i pomazánkám, ale skvělý je i jen tak samotný. 

Suroviny

Těsto:

400 ml vlažné vody

21 g Čerstvého pekařského droždí (s válečkem)

1 lžička krupicového cukru

500 g hladké mouky, ideálně chlebové

2 velké lžíce olivového oleje

2 lžičky soli

 

Na ozdobení:

sušená zelenina

hrubozrnná sůl

Postup

Do poloviny vlažné vody rozdrobím Čerstvé pekařské droždí, přidám lžíci cukru a mouky a na teplém místě nechám 15 minut vzejít kvásek. Do velké mísy prosiju mouku, osolím, dobře promíchám a poté přidám kvásek a olivový olej smíchaný se zbytkem vody. V robotu vypracuji hladké, ale lepivé těsto. Pracovní plochu posypu větším množstvím mouky, vyklopím na ni těsto a začnu ho vytahovat ze středu do strany, vždy pomoučním a zabalím do středu. Pootočím a pokračuji stejným způsobem, až vytvaruji úhledný hladký a nelepivý bochánek. Vrátím ho do mísy, zakryju utěrkou a nechám na teplém místě kynout přibližně jednu hodinu.

Plech vyložím pečicím papírem a troubu předehřeju na 250 °C. Vykynuté těsto vyklopím na lehce pomoučenou plochu a rozdělím ho na poloviny. Do jedné poloviny přidám sušená rajčata, olivy nebo jinou oblíbenou zeleninu. Každou část vyválím do oválu o velikosti plechu. Chléb přesunu na připravený plech a ozdobně ho nakrojím, potřu olivovým olejem a posypu hrubozrnnou solí. Peču v předehřáté troubě asi 15 minut dozlatova.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...