Focaccia je rychlý italský chléb na bázi pizzy, který je nejen výborný, ale i nečekaně jednoduchý. Právě proto si ho můžeme připravit vždy čerstvý, a třeba i tak překvapit nečekanou návštěvu. Může se použít jako příloha k mnoha jídlům, základ na pizzu nebo jako sendvičový chléb. Výhodou focacci je, že není suchá.
Tip: Podávejte focacciu jako Italové – namáčejte si ji do olivového oleje s balzamikovým octem a solí.
750 g hladké mouky
15 g čerstvého droždí (doporučujeme droždí Fala)
480 ml vlažné vody
2 lžíce olivového oleje
15 g soli
1 lžíce olivového oleje na pokapání
hrubá sůl
rozmarýn
V míse smícháme mouku se solí. Ve vlažné vodě za stálého míchání rozpustíme droždí. Do vody přidáme 2 lžíce olivového oleje. Do mouky postupně přiléváme drožďovou směs a mícháme nebo mixujeme.
Vypracujeme těsto do správné konzistence. Vložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme 30-40 minut kynout. Pokud máme skleněnou místu, vytřeme ji nejprve olivovým olejem, aby se z ní těsto po vykynutí dobře vyklopilo.
Těsto po vykynutí znovu propravujeme a vytvoříme z něj 2 stejně velké koule, které necháme ještě dalších 30 minut kynout.
Předehřejeme si troubu na 220 °C.
Z vykynutého těsta připravíme 2 nižší placky. Olivovým olejem promastíme rozmarýn, pokapeme placku a olej na ní rozetřeme. Konečky prstů promačkáváme olej do těsta, pak přidáme rozmarýn a posypeme hrubou solí.
Pečeme asi 10-15 minut do zezlátnutí.
O tom, že je příprava focacci opravdu jednoduchá, se můžete přesvědčit v našem video návodu:
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.